Vláda projedná dohodu o liberalizaci obchodu mezi EU a Koreou

Praha - Vláda dnes projedná návrh dohody, která má liberalizovat a zjednodušit obchod Evropské unie a Korejské republiky. V případě, že státy EU k dohodě přistoupí, zvýší se podle dopadové studie, zpracované z podnětu ministerstva průmyslu a obchodu vývoz Česka do Koreje o 27 procent, dovoz z Korejské republiky do Česka má vzrůst o 18,5 procenta.

„Cílem dohody je liberalizovat a zjednodušit vzájemný obchod se zbožím a službami, liberalizovat trh s veřejnými zakázkami a účinně chránit práva k duševnímu vlastnictví,“ uvedl mluvčí MPO Pavel Vlček. Dohoda má odstranit veškeré překážky obchodu mezi státy EU a Koreou, podporovat hospodářskou soutěž a přímé zahraniční investice. Přijetí smlouvy by podle MPO otevřelo nová odbytiště například tuzemským strojírenským podnikům, ale také chemickým firmám a výrobcům spotřebního zboží, zejména bižuterie, skla či porcelánu. Zástupci Evropských automobilek se ale obávají, že po podpisu smlouvy by mohly výrazně zlevnit korejské osobní vozy dovážené do Evropy.

Ministři dál projednají kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) k ekologickým závazkům státu a k odstranění ekologických škod. Úřad poukázal na to, že Česko nemá zajištěné dostatečné zdroje financování vysokých závazků vyplývajících z ekologických smluv. Podle ministerstva financí ale NKÚ v kontrolním závěru neuvádí žádná zjištění, která by bylo možno hodnotit jako závažné systémové či metodické nedostatky při odstraňování starých ekologických škod. Kabinet se bude rovněž zabývat zprávou NKÚ k nehospodárnému nakládání Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se státním majetkem.