ČT: Evropská komise prošetří český zákon o významné tržní síle

Praha - Podle informací České televize začne Evropská komise prošetřovat zákon o významné tržní síle, který v Česku platí od začátku tohoto roku a má zabránit zneužívání dominantního postavení na trhu. Nesouhlasí s ním však ani řetězce, ani jejich dodavatelé. Pokud by komise zjistila, že zákon je skutečně v rozporu s pravidly pro vnitřní trh, může podat žalobu na Českou republiku u Evropského soudního dvoru.

Zákon o významné tržní síle měl původně chránit dodavatele před praktikami silných obchodních řetězců. Za zneužití dominantního postavení ukládá pokutu až deset milionů korun, jasně stanovuje, dokdy musí obchodník zaplatit faktury a za jaké ceny bude zboží prodávat. Jenže v praxi zákon z pera Potravinářské komory příliš nefunguje. I když platí teprve osm měsíců, i tato doba stačila k tomu, aby na něj obchodníci upozornili Evropskou komisi. Unijní úřad se pak o zákon začal zajímat.

Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

„Evropská komise je připravena zahájit šetření v dané věci. Nejvíc na tom zákonu je špatného to, že zasahuje do sféry, která patří do obchodně právních vztahů z titulu veřejnoprávních vztahů.“

Se zákonem paradoxně nesouhlasí ani ti, které měl chránit - dodavatelé. Na kameru mluvit odmítají, neboť po kritice řetězců by mohli přijít o zákazníky. Upozorňují však na to, že některé řetězce stejně zákon obcházejí. Zakázané poplatky jako například regálné totiž nahradily poplatky fixní a růstové a někteří obchodníci za včasné zaplacení faktury dokonce požadují slevu.

Podle Juračky se však svaz regulaci nebrání. Zákon o významné tržní síle však říká, že za vše mohou obchodníci. To ale není pravda. Podle Juračky jsou nešvary na obou stranách. Když už tedy zákon, tak ať omezuje obě strany, dodal prezident svazu.

Podobné zákony nefungují ani ve světě 

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka

„Zkoušeli to na Slovensku a dopadli jak nechci říct sedláci u Chlumce. Dneska se toho zákona zbavují a inovují ho.“

Podle Juračky takový zákon nikam nevede. Podobné věci zkoušeli i v Německu a Francii, ale efekt byl podobný jako v Česku. Na západ však podle něj existuje všeobecně větší úcta k právu a taky se tam lépe dá vymáhat. To problém dost řeší. V Česku to tak ale nefunguje.

Zákon navíc není v pořádku ani z právního hlediska, jak dokládá advokát firmy Ambruz & Dark Aleš Kubáč: „Je napsaný naprosto nesrozumitelně. Mnohdy ani týmy právníků nejsou schopny se dobrat nějakého stanoviska k tomu, jak by se ten zákon měl vykládat. Je to pravděpodobně nejhorší legislativní počin, který byl kdy v historii Česka přijat.“

Obchodníci přesto věří, že nebude nutný zákrok z Evropy, ale že problematický zákon zruší nová vláda sama. Ministerstvo průmyslu a obchodu se jím už nyní zabývá a chce ho znovu analyzovat. „Je velké podezření, že se jedná o nadbytečné zatěžování podnikatelského prostředí ve vztahu k řetězcům,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček. O osudu zákona se tak rozhodne v nejbližších měsících. „S tím zákonem něco udělat budeme muset. Jestli to bude změna nebo úplné zrušení, to už je jen detail. Očekávám to samé od Evropské komise,“ potvrdil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Zákon o tržní síle
Zdroj: ČT24