Česko zaplatí příští rok na mandatorních výdajích o 28 miliard více

Praha - Mandatorní výdaje státu, tedy peníze, které Česká republika musí vyplácet, v příštím roce opět vzrostou. Celkem si vyžádají téměř 681 miliard korun, což je o 28 miliard víc než letos. Nejvyšší podíl v mandatorních výdajích tvoří sociální výdaje, hlavně důchody a nemocenská. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na příští rok, který vládě předkládá ministerstvo financí. Návrh státního rozpočtu na příští rok ale podle ČSSD neušetří peníze. Kalousek sestavil rozpočet stejný, jako byl ten letošní, tvrdí expert ČSSD Mládek. Podoba rozpočtu se ještě může změnit při projednávání ve sněmovně.

Stejně tak se příští rok podle návrhu rozpočtu zvýší podíl mandatorních výdajů na všech výdajích. Letos tvoří podle schváleného rozpočtu 55,1 procenta výdajů, za rok to má být už 55,7 procenta. Jedním z důvodů nárůstu těchto výdajů je i nutnost zaplatit víc než sedm miliard korun státní záruky za dluhopisy, které v minulosti vydala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Česká republika se za ně zaručila, a protože SŽDC nemá dostatek peněz, musí za ni zaplatit stát. „Příjmy a úhrady této organizace za použití železniční dopravní cesty dlouhodobě nepostačují na pokrytí nákladů na její správu, provoz, údržbu a další rozvoj. SŽDC proto nevytváří volné zdroje, ze kterých by byla schopna závazky vyplývající z dluhové služby plnit,“ popisuje stav ministerstvo financí.

Největší podíl plánovaných mandatorních výdajů tvoří i příští rok sociální výdaje, které si vyžádají 540,2 miliardy korun a proti letošnímu schválenému rozpočtu vzrostou o 4,5 miliardy korun. Důvodem je pětiprocentní zvýšení výdajů na důchody a nárůst výdajů na sociální dávky o 2,6 procenta. Jen na důchody půjde téměř 364 miliard korun. Průměrný starobní důchod by měl od ledna vzrůst o 371 na 10 494 korun. Vláda by o tomto zvýšení měla rozhodnout do konce září.

Výdaje na důchody se zvýší

Ostatní sociální výdaje podle ministerstva financí stagnují nebo klesají. Například na podpory v nezaměstnanosti plánuje ministerstvo v roce 2011 vydat stejně jako ve schváleném rozpočtu na letošní rok 14,3 miliardy korun. Ministerstvo financí také předpokládá, že vláda v příštím roce s výjimkou důchodů svým rozhodnutím žádné sociální výdaje nezvýší.

Návrh státního rozpočtu na příští rok, který vládě předložil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ale neušetří podle sociální demokracie státní peníze. Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek v prohlášení dnes uvedl, že Kalousek sestavil rozpočet pro rok 2011 takřka stejný, jako byl letošní. Podle něj je proto na místě se ptát, kde jsou „vládou proklamované úspory a razantní škrty na výdajové straně rozpočtu“.

Ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu na příští rok zvýšilo příjmy i výdaje proti původnímu návrhu o 127,7 miliardy korun. Plánovaný schodek 135 miliard korun zůstal zachován. Z návrhu vyplývá, že stát by tak měl utratit 1179,8 miliardy korun a vybrat 1044,8 miliardy korun.

Peníze
Zdroj: ČT24