ČT: Povodním v Chrastavě se možná dalo zabránit, Povodí Labe vyšetřuje policie

Chrastava – Povodí Labe čekají horké chvilky. Některé firmy v Chrastavě a okolí si totiž myslí, že řeky nestoupaly tempem, jakým měly. Místo aby přehrady Mlýnice a Fojtka před povodní vodu upouštěly, byly plné po okraj. Důvodem prý byly tlakové zkoušky, které na nich probíhaly. Povodí Labe tak podle podnikatelů zanedbalo svoje povinnosti a firmy už podaly i trestní oznámení. Nejsou ale samy, komu se bude muset Povodí Labe zodpovídat. Bleskové rozvodnění řeky tak přijde podezřelé i starostům Chrastavy a Nové Vsi.

Jak mohla řeka stoupnout o 4 metry za pár minut?

Ničivá voda s sebou brala všechno. Podnikatelům ale vrtá hlavou, kde se tak silný proud vzal. V minulých letech totiž přehrady Chrastavu i Novou Ves před povodněmi chránily. „Po povodních jsme zjistili informace, že obě přehrady údajně byly plné. To znamená, že jak stekla voda z polí a z lesů, přehrady ztratily svoji retenční schopnost a Povodí Labe bylo nuceno jednorázově odpouštět obě přehrady, jak Mlýnici, tak Fojtku. A ta jednorázová vlna vlastně spláchla celé povodí Jeřice a způsobila obrovské škody,“ myslí si podnikatel Aleš Svoboda.

Reportáž Vlastimila Weinera a Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

podnikatel Stanislav Beránek

„My to chceme prošetřit hlavně z toho důvodu, aby se taková věc už nikdy neopakovala. Protože aby nás někdo vyplavil jenom z toho důvodu, že něco zanedbal, je prostě tragické.“

Povodí Labe se ale brání. „Tlakové zkoušky ani žádné jiné zkoušky na nádržích Mlýnice a Fojtka neprobíhaly a považujeme to za spekulaci,“ hájí se ředitel povodí Václav Jirásek. Starostové Chrastavy a Nové Vsi však mají v ruce čísla o průtoku říčky Jeřice, která na internetových stránkách zveřejňuje samo Povodí Labe. Během chvíle stoupla její hladina o 4 metry. Starostové nechápou, jak je možné, že srážky naplnily obě přehrady po pár hodinách tak, že bylo nutné rychle odpouštět.

starosta Chrastavy Michael Canov

„Ta první vlna, ta sice Chrastavu zasáhla taky, ale bylo to nepoměrně nižší. A pak najednou během minut, během desítek minut to stoupnutí hladiny všude bylo obrovské a zničující. A druhá vlna to způsobila, a opravdu se musí prošetřit, jestli tomu nešlo zabránit tím, že by se přehrady odpouštěly dříve, nebo že by se vůbec nenaplňovaly až po okraj.“

Starosta Nové Vsi Jaroslav Müller tvrdí, že za 35 let zažil v místech spousty srážek, ale nikdy nezažil tak zničující povodně. Prošetření současných povodní je však podle něj nutné, je totiž třeba uklidnit tamní obyvatele. Na výsledky šetření se však jistě rády podívají i pojišťovny. Ty už stačily vyplaveným klientům poslat 200 milionů korun. Tři čtvrtiny peněz však ještě budou muset vyplatit.

Škody po bleskové povodni v Libereckém kraji se teprve sčítají. Už teď ale dosahují 5,38 miliardy korun. V sumě však ještě nejsou započítány některé z nejpostiženějších obcí, například Frýdlant, Hrádek nad Nisou nebo Chrastava.