Rusko chce dohodou s Ázerbájdžánem o nákupu plynu vyšachovat EU

Baku – Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom si do budoucna zajišťuje dostatek plynu od Ázerbájdžánu. Šéf Gazpromu Alexej Miller totiž dnes podepsal s ázerbájdžánským státním podnikem SOCAR v rámci návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva v Baku dohodu, podle níž příští rok zdvojnásobí svůj odběr zemního plynu na dvě miliardy krychlových metrů. Od roku 2012 pak bude moci kupovat ještě více. Gazprom si do budoucna pojišťuje ázerbájdžánské dodávky pro svůj projekt plynovodu South Stream, který má konkurovat evropskému projektu Nabucco.

Šéf Gazpromu Alexej Miller

„Znamená to (smlouva), že Ázerbájdžán dává prioritu Gazpromu a rozšíření vývozu zemního plynu do Ruska, což je dáno územní blízkostí a infrastrukturou plynovodu.“

„Náš kontrakt nemá na objem dodávek z Ázerbájdžánu žádný horní limit.“

Gazprom dodatkem ke smlouvě o dodávkách zemního plynu zdvojnásobil objem dodávek z původních 500 milionů kubíků již podruhé. Rusko tak chce podle pozorovatelů vymanévrovat Evropskou unii od dodávek z Ázerbájdžánu, aby co nejvíc zkomplikovalo projekt plynovodu Nabucco. Potrubí má obcházet Rusko a Ukrajinu a snížit závislost evropských zemí na ruském plynu. Plánovaný ruský plynovod South Stream obchází Černým mořem Ukrajinu, s níž má Gazprom časté spory, a má vést plyn do Evropy přes Bulharsko, Řecko, Srbsko a Maďarsko.

Iniciátoři projektu Nabucco tak nyní musejí vyjednat nákup plynu s potenciálními dodavateli, tedy Turkmenistánem, Ázerbájdžánem a Íránem. Plynovod Nabucco má vést z Kaspické oblasti přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Rakousko a měl by do roku 2020 přepravovat až 31 miliard kubických metrů plynu.