Služební mobily zavání únikem firemních dat

Praha - Sedm z deseti firem už plně využívá všechna dostupná mobilní zařízení, jako jsou tablety, chytré telefony nebo notebooky. Většina z nich je připojena k firemní síti, ale zároveň na nich zaměstnanci řeší i své soukromé věci. Tato praxe významně zvyšuje riziko úniku dat. I proto, že drtivá většina firem ještě nemá nastavená pravidla, jak s chytrými telefony a tablety zacházet.

Ještě donedávna byl telefon, který byl neustále online, považován za vrchol technologie. Dnes je často brán za bezpečnostní hrozbu. Dat v chytrých mobilech totiž přibývá a spolu s nimi roste i zájem internetových pirátů. „V roce 2011 oproti 2010 bude o 100 procent větší nárůst potenciálních ohrožení,“ myslí si oblastní manažer firmy McAfeee Pavel Hanko. 

Největším rizikem chytrých telefonů a tabletů zůstává, stejně jako u notebooků, krádež. Podle studie společnosti McAfee už s ukradenými telefony a citlivými firemními daty má zkušenosti čtyřicet procent firem. Kromě pracovních kontaktů ale zloděj často získá i přístup k sociálním sítím. 

HI-RES
Zdroj: ČT24

Firemní IT oddělení dosud důvěřovala především zabezpečení telefonů značky BlackBerry a mobilů s operačním systémem Windows. To se teď pomalu mění s rychlým nástupem popularity iPhonů a systému Android. 

Martin Žabka, mluvčí Telefónica

„Firemní zákazníci stále více nakupují mobilní telefony s operačním systémem Android nebo iPhony.“ 

I přes všechna opatření je podle bezpečnostních odborníků největší hrozbou sám uživatel zařízení. Polovina lidí má ve svých mobilech stále uložena hesla, PIN čísla nebo údaje o svých platebních kartách. Třetina majitelů služebních chytrých telefonů v nich pak nosí i nezaheslovaná firemní data. 

Nepříliš bezpečné chytré přístroje (zdroj: ČT24)