USA jsou stále špičkovým dlužníkem, výhled je ale negativní

New York – Rating Spojených států ustál hlasování o navýšení stropu státního dluhu. Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes potvrdila hodnocení Spojených států na nejvyšším možném stupni Aaa. USA však dostaly negativní výhled, což zvyšuje hrozbu budoucího zhoršení ratingu. O udržení důvěry investorů se tedy USA budou muset dál snažit.

Podle agentury vyřešil podpis zákona o zvýšení dluhu prezidentem Barackem Obamou bezprostřední hrozbu platební neschopnosti Spojených států. Negativní výhled však naznačuje, že by Moody's mohla přikročit ke zhoršení ratingu, pokud ochabne rozpočtová disciplína americké vlády nebo se výrazně zhorší stav americké ekonomiky. Včerejší dohoda však neuklidnila ani Rusy, kteří patří mezi hlavní věřitele Spojených států.

Ruský premiér Vladimír Putin:

„Spojené státy si žijí nad poměry a svoje problémy potom jen předávají světové ekonomice. Do jisté míry se chovají jako paraziti. Pokud selžou, my a Čína jako její hlavní věřitelé na to doplatíme. Možná to ale ukazuje na chybu v celém ekonomickém systému.“

Nejvíce amerických dluhopisů drží Čína, následuje Japonsko a Velká Británie. Rusko je na devátém místě. Čínská mezinárodní agentura proto na nic nečekala a rating Americe snížila už v listopadu. A teď jí ho srazila podruhé. „Naše zhoršení ratingu Spojených států prostě odráží jejich schopnost splácet dluhy. Odráží realitu. Lidé jsou zvyklí na hodnocení třech největších agentur. Ale finanční krize potvrdila, že se agentury mýlí. Už nemůžou nést odpovědnost za hodnocení celého světa,“ vzkázal světu ředitel ratingové agentury Ta-kung Kuan Ťien-čung.

Čína má oprávněný strach

Obavy Číny jsou srozumitelné. Přiblížení Spojených států k bankrotu nebo blíže krizi by mohlo způsobit pád dolaru a Čínu tak výrazně poškodit. Čína proto Washington nabádá k zodpovědnému řešení dluhových problémů Spojených států. Velké výkyvy a nejistota na trhu s vládními dluhopisy USA ovlivní stabilitu mezinárodního měnového a finančního systému, čímž poškodí oživení světové ekonomiky,„ obává se guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan. “Je to výsledek, který musí Čína akceptovat. Pro teď je to dobrá zpráva. Do budoucna ale hrozí, že se ty samé problémy budou opakovat," tvrdí profesor Renmin University Čao Si-ťün.

Někteří čínští ekonomové upozorňují, že úsporná opatření povedou k pomalejšímu hospodářskému oživení v USA, což by mohlo mít negativní vliv také na čínskou ekonomiku. „Spotřeba USA bude dohodou o úsporách rozhodně zasažena. V budoucnosti se již nemůžeme na tento kdysi největší zahraniční trh spoléhat,“ uvedl jeden z čínských analytiků. Dodal, že dluhové problémy USA by mohly Čínu přimět k urychlení restrukturalizace domácí ekonomiky, jejímž cílem je snížení závislosti na zahraniční poptávce.

Investoři ještě čekají na vyjádření Standard & Poor's

Moody's rozhodla o zachování ratingu USA jen několik hodin poté, co ke stejnému závěru došla i agentura Fitch Ratings. Ta však zároveň varovala, že USA musí snížit dluhovou zátěž, aby se vyhnuly budoucímu zhoršení ratingu. Ohlášená revize ratingu Spojených států by měla být hotová do konce tohoto měsíce.

Mezinárodní finanční trhy nyní netrpělivě čekají na vyjádření třetí klíčové ratingové agentury Standard & Poor's. Ta pohrozila, že do poloviny října zhorší rating USA, pokud američtí zákonodárci nepřijdou s plánem na významné snížení rozpočtového deficitu.

Wall Street
Zdroj: ČT24

Obě vládnoucí strany dohodly škrty ve výši jednoho bilionu. Dvoustranická komise, která se nyní má dohodnout na škrtech ve výši zhruba 1,5 bilionu, rozhodne o dalším vývoji. Pokud k žádnému závěru nedojde, bude suma seškrtána automaticky. „Nicméně ekonomové říkají, že v tom desetiletém rámci je potřeba uspořit až čtyři biliony dolarů. To znamená, že ta dohoda pokrývá o něco málo více než polovinu,“ tvrdí ale šéfeditor portálu Aktuálně.cz Pavel Tomášek. Podle mnohých zákonodárců Obama jako prezident v této věci selhal. Kompromis je prý dílem především viceprezidenta Joea Bidena. Ten v Kongresu působí už téměř 40 let a v kritickém momentu dokázal využít dobrých vztahů s některými republikány.

Amerika ztratila kredit, i když rating zůstal stejný

USA navíc z celé aféry vychází s poškozenou pověstí. „(Pošramocení prestiže USA) je značné, to je potřeba říct. Myslím, že se to projeví v mezinárodních vztazích, v tom, jak budou Spojené státy schopny prosazovat svou agendu,“ dodává Tomášek. Předpovídá, že se nyní Spojené státy stáhnou do sebe. „Amerika se teď potřebuje starat sama o sebe. Je konec těch velkých akcí v zahraničí, které byly dominantní například v předchozím funkčním období prezidenta Bushe. Svět se podle toho zachová. On nebude tak mnoho spoléhat na Ameriku, Amerika se uzavírá tak trochu do sebe,“ vysvětluje odborník.

Andrew Fieldhouse z Economic Policy Institute:

„Amerika teď možná vypadá směšně. Já si ale nemyslím, že bychom přišli o své postavení ve světě. Většina ekonomik má problémy. Japonci mají vysoký dluh a v Evropě je úplný chaos. Ta řeší opravdovou dluhovou krizi.“