Odhalen největší hackerský útok, stopy vedou do Číny

Washington – Bezpečnostní experti ze společnosti McAfee odhalili největší kybernetický útok na světě. Neznámí pachatelé podle softwarové firmy pronikli do sítí 72 institucí včetně OSN, vlád několika zemí a také velkých společností. Konkrétní zdroj útoku McAfee nejmenuje, podle agenturních informací však za útokem možná stojí Čína. Peking minimálně už delší dobu kryje skupiny hackerů, kteří pravděpodobně kradená data předávají k jejímu užití, myslí si majitel E-Trends Radek Smolík. Podle aktuálních informací Česká republika ani její organizace terčem útoku nebyly.

„Jde o největší převod majetku v historii z hlediska intelektuálního vlastnictví. Rozsah, v jakém se to stalo, je skutečně velice děsivý,“ komentuje útok viceprezident McAfee pro odhalování hrozeb Dmitri Alperovitch. Čtrnáctistránková zpráva počítačové firmy je skutečně zneklidňující. Nejmenovaný pachatel se během několika let infiltroval do interních počítačových sítí 72 institucí z celého světa.

Mezi postižené patří Organizace spojených národů, Sdružení zemí jihovýchodní Asie ASEAN nebo vlády Spojených států, Tchaj-wanu, Indie, Jižní Koreje, Vietnamu a Kanady. Nechybí ani Mezinárodní olympijský výbor a světová protidopingová agentura. 

Dmitri Alperovitch:

„Co se s ukradenými daty děje, je otázka. Ale i kdyby jen zlomek použili na vývoj lepších produktů, než má konkurence, nebo na získání lepší pozice při vyjednávání, je to masivní ekonomická hrozba.“

Hackeři se daty OSN probírali minimálně tři roky

Do systému OSN se hackeři nabourali již v roce 2008. Téměř dva roky nepozorovaně v sekretariátu v Ženevě pročesávali tajná data. Počítačovým pirátům však vlády a instituce nestačily. Jejich cílem byly i velké společnosti - od zbrojovek po firmy vyrábějící vyspělou techniku. Nejstarší útoky se datují do roku 2006.

„Sami jsme byli překvapeni obrovským rozsahem napadených organizací a troufalostí útočníků,“ komentoval zprávu Alperovitch. „Společnosti a vládní instituce jsou znásilňovány a pleněny každodenně,“ dodal. Firmy podle něj ztrácejí konkurenceschopnost a vlády cenné utajované údaje.

Společnosti McAfee se tento dosud největší kybernetický útok podařilo odhalit letos v březnu, když narazili na logy (počítačové protokoly) útoků při analýze serveru, který v roce 2009 figuroval v kauze hackerského útoku proti jisté zbrojní firmě. Některé útoky podle nich trvaly pouze měsíc, nejdelší z nich - vedený proti olympijskému výboru nejmenovaného asijského státu - trval přes dva roky.

Čínští zaměstnanci
Zdroj: ČT24

Stopy vedou do Číny

Experti McAfee začali na jaře vyšetřovat nejméně 72 napadených sítí. Detektivové se domnívají, že za útokem stojí „stát“, ale odmítají na něj ukázat prstem. Podle informací nejmenovaných odborníků stopy vedou do Číny, protože některé z napadených počítačových sítí obsahují informace pro Peking zvláště cenné. Sítě mezinárodního a několika národních olympijských výborů byly například napadeny před zahájením olympiády v Pekingu v roce 2008.

Expert Střediska pro strategická a mezinárodní studia Jim Lewis:

„Všechno ukazuje na Čínu. Mohlo by to také být Rusko, ale víc důkazů svědčí pro Čínu. Podobných akcí by byly schopné i Spojené státy a Británie, ale není důvod, proč by se pouštěly do vyzvědačství samy proti sobě.“

K expertům se přidává i šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář. „Klasičtí útočníci útočí spíš na věci, ze kterých mohou mít okamžitý a bezproblémový zisk, to znamená platební karty, různé platební brány, e-shopy a podobně. Ale pokud někdo dlouhodobě monitoruje aktivity nějakých firem, ze kterých nemůže mít přímý a jednoduchý zisk, tak to spíš ukazuje právě buď na nějaké velké korporace, které se snaží získat informace o nějakých technologiích, nebo právě na nějakou vládní organizaci,“ vysvětluje.

Skončí útok soudní bitvou?

Vést soudní spor proti Číně by podle Smolíka nikam nevedlo. „V mezinárodním právu převažuje názor, že tyto útoky začínají být tak nebezpečné, že jsou oprávněním k vyhlášení až válečného aktu,“ dodává ale odborník.