V soutěži Firma roku uspěly společnosti Kasten a Mangaloo

Praha - Soutěže Firma roku a Živnostník roku znají své vítěze v Praze a Středočeském kraji. Z firem uspěly společnosti Kasten a Mangaloo, mezi živnostníky bodovali Radka Křivánková a Jan Zeman. Před prosincovým finále ještě v říjnu porota vybere vítěze v Moravskoslezském kraji. Do soutěže se letos celkem přihlásily víc než čtyři tisícovky účastníků. Porota rozdělila i ceny pro Rebela a Odpovědnou firmu roku. Celostátní finále čeká vítěze krajských kol 2. prosince v Praze.

Vztah firmy k životnímu prostředí, zaměstnancům nebo místu, kde podniká. Kritéria, která hodnotí dvanáctičlenná porota. Letos si ve Středočeském kraji odnesla vavříny stavební společnost Kasten z Neratovic, v Praze vyhrál výrobce koktejlů Mangaloo. „U hodnocení firem tvoří názor poroty pouze 50 procent váhy, dalších 50 procent je založeno na smokingu a ratingu, tedy finančních ukazatelích,“ řekl Zdeněk Strnad, ředitel projektu, Bison & Rose.

Vítězové čekají zejména zlepšení image firmy. „Já myslím, že je to záruka spolehlivosti pro naše obchodní partnery,“ konstatoval Michal Kreuter, jednatel Mangaloo Freshbar. „Pomůže nám získat důvěru našich zákazníků, a to je to, o co nám jde především,“ prohlásil ředitel Kasten Aleš Kocourek. Podle něj u živnostníků narozdíl od firemní soutěže rozhoduje výhradně porota. „Kritériem je podnikatelský příběh – oceňujeme lidi, kteří se dokážou z mála dostat až na vrchol,“ dodal Strnad.

Firma roku a Živnostník roku (zdroj: ČT24)

Pražským živnostníkem roku se stala Radka Křivánková, která má firmu na balení dárků. Ve Středočeském kraji se prosadil majitel ekopekárny v Sedlčanech Jan Zeman. „Já většinou nic neočekávám a nechám se překvapit, to je ta nejlepší cesta, protože když něco očekávám, tak mi život ukázal, že je všechno jinak,“ řekla Křivánková.