Kalousek hodlá zdanit i firemní příspěvek na životní pojištění

Praha - Až 400 tisíc lidí postihne nová daň z pera ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Bude se týkat příspěvku, který firmy dávají svým zaměstnancům na životní pojištění a zaplatí ji lidé, kteří peníze z pojištění vyberou předčasně, tedy před dosažením 60 let. Státu odvedou při výběru peněz 15 procent, jak dnes uvedly Hospodářské noviny (HN). Jen loni firmy vyplatily lidem na příspěvku na životní pojištění 2,9 miliardy korun.

Státu není po chuti, že produkt dnes mnohdy neslouží původnímu účelu - zajištění na stáří. „Pojišťovny umožnily předčasné výběry a řada firem produkt využívá, aby zaměstnancům přilepšily ke mzdě, aniž by z příspěvků musely odvádět daň a pojištění,“ prohlásil Stanislav Špringl z daňového oddělení ministerstva, který se podílel na přípravě zákona.

V současnosti mohou firmy přispět bez odvodů jednomu zaměstnanci až 24 tisíc korun ročně. Kdyby mu přitom stejnou částku chtěly dát navíc formou čisté mzdy, stálo by je to přes 46 500 korun. Vláda zřejmě bude o změnách jednat v září. Pokud projdou, ocitne se tento benefit v ohrožení. Pojišťovny se bojí, že firmy budou hledat jiný způsob přilepšení ke mzdě.

Koalice proti daňovým výjimkám

„Jsme určitě pro zdanění, pokud daný klient poruší spořicí plán a vybere peníze předčasně,“ vyslovil se poslanec a ekonomický expert ODS Michal Doktor. Také poslanec za Věci veřejné Michal Babák uvedl, že strana návrh zřejmě podpoří. VV jsou obecně proti daňovým výjimkám.

Ovšem v budoucnu nemusí zůstat jen u zavedení daně. „Ministerstvo bude v příštím roce diskutovat o dalších osvobozeních v souvislosti s životním pojištěním,“ prohlásil Jakub Haas z tiskového útvaru ministerstva financí.

Platnost změny je plánována na leden příštího roku. Lidem, kteří už vědí, že budou peníze brzy potřebovat, se proto vyplatí úspory vybrat do konce prosince.