Ekonomický model na Kubě nefunguje, přiznal Fidel Castro

Havana – „Kubánský ekonomický model nefunguje už ani nám.“ Překvapivě to připustil kubánský vůdce Fidel Castro v neformálním rozhovoru, jehož další část na internetu ve středu zveřejnil americký magazín The Atlantic. V první části rozhovoru vydané o den dříve Castro mimo jiné vytkl íránskému prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi jeho popírání holocaustu.

Dopisovatel časopisu The Atlantic Jeffrey Goldberg se minulý týden v Havaně Fidela Castra při obědě zeptal, jestli má ještě cenu vyvážet kubánský ekonomický systém do jiných zemí. Podle Goldbergova blogu mu Castro odpověděl, že „kubánský model nefunguje“. Goldberg se nesnažil do překvapivého prohlášení nijak šťourat, ale je přesvědčen, že je jasné, co tím chtěl Fidel říci.

„Řekl to neformálně, ale nežertoval,“ napsal Goldberg ve středečním elektronickém vzkazu pro americký regionální deník El Nuevo Herald, který vychází v Miami na Floridě. Podle odbornice na kubánské poměry Julie Sweigové chtěl Castro konstatováním naznačit, že v hospodářském životě Kuby zaujímá stát příliš velkou roli. „Ideje kubánské revoluce ale neodmítal,“ dodala Sweigová, která se setkání učastnila jako pozorovatelka.

Raúl Castro musí provést reformy

Julia Sweigová rovněž poznamenala, že Castro chtěl tímto přiznáním vytvořit prostor pro svého bratra Raúla, který musí provést nezbytné reformy, aby udržel zemi na hladině. Raúl Castro, který po Fidelovi převzal prezidentský úřad, již nyní postupně uvolňuje státní kontrolu nad ekonomikou. Nedávno například povolil činnosti drobných podnikatelů nebo dovolil zahraničním investorům kupovat na Kubě nemovitosti.

Pochyby měl již Che Guevara

O způsobu správy kubánské ekonomiky měl ve své době velké pochyby již jeden z vůdců kubánské revoluce Che Guevara. Ve Studiu ČT24 to potvrdil Valtr Komárek, který na Kubě pobýval v letech 1964 až 1967 v roli ekonomického poradce kubánské vlády. „On přímo konstatoval, že kubánská revoluce ekonomicky prohrála, že to je ztracená věc,“ připomenul Komárek názory legendárního Guevary, který v té době vykonával funkci minstra průmyslu.

Samotný Fidel Castro prý ale zůstával dogmatický a ekonomický neúspěch si vůbec nepřipouštěl. Byl plný triumfu a na moje rady a upozornění vůbec nedal, dodal Valtr Komárek.

Fidel varoval před antisemitismem

V první části interview Castro radil Ahmadínežádovi, aby nepopíral holocaust. Věci míru podle něj lépe poslouží uznání dějin antisemitismu. Je třeba se pokusit pochopit, proč se Izraelci bojí o svou existenci, poznamenal. Židovský národ byl podle něho v dějinách „pomlouván mnohem víc než muslimové a byla mu přičítána odpovědnost za všechno“.

Čtyřiaosmdesátiletý Castro, který v roce 2006 kvůli těžkému onemocnění předal vedení státu svému mladšímu bratru Raúlovi, se po čtyřech letech v ústraní začal v posledních týdnech často objevovat na veřejnosti. Nezřídka přitom hovořil o nutnosti předejít použití jaderných zbraní, které podle něho hrozí kvůli sporu mezi Izraelem a USA na jedné a Íránem na druhé straně.