Penta se s krizí vyrovnala se ctí

Praha – Loni se investiční skupině Penta Investments nebývale dařilo. I přes ekonomickou krizi hospodařila se ziskem po zdanění 156,2 milionu eur (zhruba 3,9 miliardy korun). Oproti předchozímu roku jde téměř o trojnásobek. Penta tedy dokázala hodně vytěžit i z krize. Partner Penty Marek Dospiva vysvětlil, že je skupina úspěšná díky širokému portfoliu, kde má více než třicet společností. Navíc jde o společnosti v různé fázi života. Některé jsou teprve ve fázi investování, jiné už maximalizují zisk.

Skupinu loni táhl maloobchod a zdravotnictví

Hospodaření skupiny pozitivně ovlivnily hlavně investice v energetice, maloobchodu a zdravotnictví, řekl řídící partner Penty Jaroslav Haščák. Ty totiž firmě generovaly vysoké zisky. Dobré výsledky má podle Dospivy například síť obchodů Žabka, která loni v Polsku skupině vydělala 30 milionů euro. Dařilo se ale i řetězci lékáren. V roce 2009 skupina uzavřela sedm transakcí, v letošním roce jich k 1. září Penta uzavřela pět.

Rozhovor s partnerem Penty Markem Dospivou (zdroj: ČT24)

Řídící partner Penty Jaroslav Haščák:

„Naše strategie je orientovaná na růst skupiny. Chceme rozhodnout o další možné diverzifikaci našeho portfolia. Vedle investicí typu private equity a realitního developmentu analyzujeme další dvě možné linie podnikání. Uvažujeme o novém zaměření na finanční služby a na zdravotnictví. V obou sektorech již podnikáme, rozhodnutí učiníme do konce roku.“

Private equity, tedy nákup podniku, jeho restrukturalizace, a poté odprodej, provází Pentu od počátku její existence. Podle Dospivy jde o velice zajímavou, avšak náročnou činnost. Vždy je třeba odhalit dobrou investiční příležitost, potom najít vnitřní sílu aktiva, a když začne opět fungovat, jak má, nalézt odhodlání opět aktivum prodat, a realizovat tak zisk po mnohaletém úsilí.

V současnosti je Penta nejsilněji zastoupená v Česku, kde má 36 procent investic a podle Dospivy společnost české ekonomice věří, protože tu chystá i další investice. Ve svých investičních záměrech chce také využít znalost dalších zemích Visegrádské čtyřky, tedy Slovenska, Polska a Maďarska.

Penta je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, telekomunikací a privátního bankovnictví. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy. Nejvíce investičních projektů zatím Penta uskutečnila v Česku, na Slovensku a v Polsku.