Francie a Německo mají poprvé v historii jednotný názor na evropské zemědělství

Rennes – Německo a Francie mají společnou představu o podobě jednotné evropské zemědělské politiky po roce 2013. Francouzský ministr zemědělství Bruno Le Maire ještě dnes odcestuje do Berlína, aby zde dohodu podepsal. Dohoda, o jejímž obsahu zatím není nic známo, představuje historický zlom. Německo a Francie totiž stojí na opačném konci evropského zemědělského spektra. Zatímco Německo do zemědělské kasy nejvíce přispívá, Francie z ní nejvíce čerpá.

„Poprvé v historii společné zemědělské politiky zaujmou Francie a Německo dnes odpoledne k zemědělství jednotný postoj,“ prohlásil Le Maire. Francie loni obdržela z evropské kasy na zemědělství 9,5 miliardy eur a prosazuje, aby se současné zemědělské subvence zachovaly. V opozici je proti ní například Británie, podle níž by prioritami měly být spíše otázky jako konkurenceschopnost unie a změny klimatu.

Jednání se vedou o rozpočtu společné zemědělské politiky po roce 2013, který nyní tvoří přes 40 procent z ročního rozpočtu EU. Ten dosahuje celkem přibližně 130 miliard eur. Na evropské veřejné finance tlačí hospodářská krize, která vyvolává otázky, zda si Evropa bude moci dovolit dávat na zemědělství takové prostředky.