Spořitelna podala ústavní stížnost kvůli konkurzu OP Prostějov

Praha - Česká spořitelna podala ústavní stížnost kvůli konkurzu na Oděvní podnik (OP) Prostějov. Krajský soud v Brně podle ní konal při konkurzním řízení protiprávně, když jí na schůzi věřitelů zabránil hlasovat o odvolání insolvenčního správce textilky Jaroslava Svobody. Svoboda, který byl ustaven soudem, nikoli věřiteli, tak zůstal ve funkci.

Česká spořitelna je sice největším dlužníkem OP, ale není členem věřitelského výboru. Spořitelna se do něj sice sama zvolila, ale soudce brněnského krajského soudu Jan Kozák volbu ČS a celého výboru nepotvrdil, zejména kvůli údajnému propojení ČS s Oděvním podnikem.

Proti jeho rozhodnutí se odvolala mimo jiné spořitelna. U olomouckého vrchního soudu ale neuspěla. Odvolací soud však zrušil rozhodnutí brněnského soudu o nepotvrzení společnosti CB - Mercury Center a Jiřího Bumby členy věřitelského výboru OP, pro které na dubnové schůzi věřitelů Česká spořitelna hlasovala.

Podle mluvčí spořitelny Kristýny Havligerové jsou spořitelna a její dceřiná společnost REICO Investment ALFA přesvědčeny, že zásah brněnského krajského soudu porušuje ústavně zaručená práva na spravedlivý proces a právo vlastnit majetek. „ČS je názoru, že rozhodnutí Krajského soudu v Brně má negativní účinky, které dalece přesahují význam řízení ve věci OP Prostějov a představují systémové ohrožení řádného fungování úvěrového trhu v Česku,“ doplnila.

Podle jednoho ze znaleckých posudků je celkový odhadovaný výtěžek z prodeje Oděvního podniku pro zajištěné věřitele 956 milionů korun. To je zhruba 90 procent z pohledávky České spořitelny, která má být uspokojena první v pořadí. Podle posudku tak na ostatní věřitele nezůstane nic. Podle spořitelny to tak ale není.

OP už koncem srpna ukončil sériovou výrobu. Podle informací z minulého týdne v podniku pracuje přes 460 zaměstnanců. Před vyhlášením konkurzu koncem letošního března jich bylo 1 900.