Vláda dala zelenou rozpočtu - schodek 135 miliard, nižší příspěvky na stavební spoření

Praha - Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 135 miliard korun. Po sedmihodinovém jednání odsouhlasil kabinet premiéra Petra Nečase balík zákonů, které přispějí k šetření. Ten počítá například s nižším příspěvkem na stavební spoření, omezením sociálních dávek a nebo s přísnějšími pravidly pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Sníží se i objem peněz pro státní zaměstnance o 10 procent. Změny v zákonech musí ještě schválit poslanci.

Vláda se také dohodla na střednědobých výdajových rámcích. Deficit veřejných financí by měl v roce 2012 být 3,5 procenta hrubého domácího produktu a v roce 2013 2,9 procenta HDP. V příštím roce by měl být deficit veřejných financí 4,6 procenta.

Návrh zákona, který mění podmínky stavebního spoření, počítá s 50procentní srážkovou daní na státní příspěvek za rok 2010, který se vyplácí v roce 2011, a to u všech smluv o stavebním spoření. V dalších letech bude jednorázová daň nahrazena snížením státní podpory; ta klesne z maximálních 3000 na 2000 korun. Úroky ze stavebního spoření, včetně bonusových úroků, podle návrhu nebudou dále osvobozeny od daně.

Premiér: Zrušíme výsady stavebních spořitelen

MF již dříve upozornilo, že změny se projeví až v rozpočtu na rok 2012, protože státní podpora je vyplácena za předchozí rok. V rozpočtu pro příští rok MF počítá s podporou stavebního spoření ve výši 13,1 miliardy korun, zatímco pro letošek je to zhruba 13,3 miliardy korun.

Premiér Nečas dnes také ubezpečil, že s úplným zrušením státní podpory stavebního spoření vláda ani v příštích letech nepočítá. „Podporu úplně nezrušíme. Velmi silně prosazuji – a jsem přesvědčen, že se nám to prosadit podaří – zrušení výlučných institucí, které stavební spoření provozují. To znamená udělat z toho možnost i pro univerzální banky, aby tento produkt nabízely, a zrušit specifický segment staveních spořitelen. To vidím jako správný systémový krok,“ řekl v ČT24.

Nečas si povodňovou stovku prosadil

V rámci novely daňového zákona vláda schválila pokles základní slevy na daňového poplatníka o 100 Kč za měsíc, ale pouze pro rok 2011. „Na zákoně u daně z příjmu byl splněn požadavek, který jsem vznesl, to znamená takzvaná povodňová stovka, čili snížení slevy na daňového poplatníka jako kompenzace za odstranění povodňových škod. Ta bude limitována rozpočtovým rokem 2011,“ uvedl Nečas. Od původně navrhovaného snížení daňového zvýhodnění na vyživované dítě vláda ustoupila.

Dalších úspor chce vláda dosáhnout mimo jiné snížením sociálních dávek, příspěvků na péči, omezením vyplácení porodného a také desetiprocentním škrtem ve výdajích na platy státních zaměstnanců. Menší příspěvky na činnost mají od příštího roku dostat politické strany a hnutí.

Kvůli zlepšení podnikatelského prostředí vláda také dnes schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty. V rámci návrhu bude možné vracet DPH u špatných pohledávek. Podle novely bude rovněž moci stát vybírat daň od dodavatele nebo i od odběratele, což má omezit daňové úniky.

Porodné jen prvorodičkám

Vláda také s úpravami schválila úsporná opatření, která mají snížit mandatorní výdaje ministerstva práce a sociálních věcí. Změnu tak čeká porodné: To mají pobírat pouze ženy, jejichž rodiny mají příjem pod 2,4násobkem životního minima a které porodí své první dítě. V současnosti na něj má nárok každá žena, a to bez ohledu na výši příjmu či množství dětí, které porodila. Činí 13 000 korun za každé narozené dítě. Částka se nezmění ani do budoucna. V případě dvojčat nebo více dětí dosáhne porodné celkové výše 19 500 korun.

Návrh upravuje i podmínky pobírání rodičovského příspěvku. Dosáhne maximální výše 216 000 korun bez ohledu na to, jak dlouho zůstane rodič s narozeným dítětem doma. Stropem zůstávají čtyři roky a měsíční výše příspěvku se může pohybovat mezi 4500 až 11 500 korun. „Dosavadní režim zůstává, u čtyřleté dojde k mírnému snížení celkové částky,“ informoval během jednání ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

Novela také ruší sociální příplatek s tím, že lidé, kteří peníze z něj nutně potřebují, budou mít nárok na pomoc v hmotné nouzi. Vláda tak chce ušetřit na administrativních nákladech.

Nůž úspor se zakrojil i do nemocenské

Ministři schválili také návrh novely zákona o nemocenském pojištění, která upravuje pravidla poskytování nemocenské pro roky 2011 až 2013. Podle ní se v tomto období bude nemocenská vyplácet až od 22. dne nemoci. Do té doby budou zaměstnavatelé platit svým zaměstnancům náhradu mzdy. V současnosti ji vyplácejí pouze do 14. dne nemoci.

Upravuje se i výše nemocenské. V minulosti činila do 30. dne pracovní neschopnosti 60 procent denního vyměřovacího základu, od 31. až do 60. dne dočasné pracovní neschopnosti 66 procent a poté 72 procent. Pro rok 2010 byla dočasně snížena na 60 procent vyměřovacího základu pro celé období. Vláda navrhuje, aby toto snížení platilo trvale.

Důvodem, proč vláda změny schválila, jsou úsporná opatření rozpočtu. Aby vstoupila v platnost, musí je ještě schválit sněmovna a Senát a podepsat prezident. Pokud to stihnou včas, budou platit od příštího roku.