Čína se obává vlny bankrotů, pokud jüan zpevní

Peking/New York - Pokud by Čína dovolila, aby její měna jüan zpevnila o 20 procent a více, řada tamních firem, které se zaměřují na export, by mohla zbankrotovat. Před podnikateli v New Yorku to řekl čínský premiér Wen Ťia-pao. Klíčový výbor americké Sněmovny reprezentantů chce přitom v pátek hlasovat o návrhu legislativy, která by Čínu přiměla měnu revalvovat. Umělým podhodnocením jüanu totiž prý Čína zvýhodňuje své firmy na úkor ostatních subjektů mezinárodního obchodu.

„Podmínky pro výrazné zpevnění kurzu teď neexistují,“ řekl Wen. Výrazné zpevnění kurzu čínské měny, které vyžadují američtí zákonodárci, podle premiéra pracovní místa do Ameriky nevrátí. Americké firmy už podle něj zdaleka nevyrábějí tolik výrobků s vysokým podílem lidské práce jako v minulosti.

Premiér upozornil, že výrazné zpevnění jüanu by negativně pocítil právě exportní sektor, ve kterém jsou velmi nízké ziskové marže. Spojené státy si podle něj budou muset s nynějšími problémy poradit jinak, což se týká i obchodní nerovnováhy. Za ní podle čínského premiéra nestojí uměle podhodnocený kurz jüanu.

„Hlavním důvodem, proč mají Spojené státy v obchodu s Čínou deficit, není kurz jüanu, ale struktura obchodu a investic mezi oběma zeměmi,“ prohlásil čínský premiér.

USA: Čína neférově zvýhodňuje své firmy

Američané jeho argumentaci ale neuznávají. Tvrdí, že Čína podhodnocuje svou měnu o 25 až 40 procent, což podle nich dává čínským firmám v mezinárodním obchodě neférovou výhodu. Podobným praktikám se chtějí bránit.

Americký výbor pro státní příjmy chce v pátek hlasovat o návrhu legislativy, která by Čínu přinutila měnu zpevnit. Tento výbor je jedním z klíčových výborů americké Sněmovny reprezentantů. Pokud návrh projde výborem, mohla by o něm už příští týden hlasovat celá sněmovna. Pokud by návrh schválila, Spojené státy by mohly na čínské výrobky uvalit speciální clo, které by vyrovnalo účinek podhodnocené měny.

Slabý jüan se nelíbí ani vrcholným představitelům Evropské unie. Narozdíl od Spojených států se ale zatím snažili přimět Čínu k jeho zpevnění spíše dohodou než obchodními sankcemi.

Wen Ťia-pao
Zdroj: ČT24