Brusel poslal Rumunům pochvalu za škrty a další miliardu eur

Brusel – Evropská komise uvolnila Rumunsku dalších 1,15 miliardy eur úvěrové pomoci. Jedná se v pořadí o už třetí splátku ze společného úvěrového programu, na němž se dohodla Evropská unie spolu s Mezinárodním měnovým fondem. V jeho rámci Bukurešť dostane celkem 20 miliard eur. Komise dnes zároveň Rumunsko pochválila za vzorné plnění dohodnutého úsporného programu. Zcela opačně se ale na vládní škrty dívají obyčejní Rumuni – hlavní město ovládly demonstrace.

Evropská komise vyzdvihla ambiciózní plán ozdravování veřejných financí, který spustila Rumunská vláda. „Přijatá opatření jsou důležitým krokem k obnovení makroekonomické stability a udržitelné fiskální pozice,“ sdělila komise.

Obyvatelé Rumunska však proti vládním úsporám protestují. Ve středu v Bukurešti stávkovalo přes devět tisíc lidí. Žádali vrácení mezd ve veřejném sektoru, které vláda snížila o čtvrtinu, na loňskou úroveň a konec propouštění státních zaměstnanců.

Rumuni protestují proti vládním škrtům (zdroj: ČT24)

Vláda se ale brání, podle svých slov nemá jinou možnost. Loni se rumunská ekonomika propadla o 7,1 procenta, letos by měl pokles činit zhruba 1,9 procenta a rozpočtový deficit země by se mohl vyšplhat na hrozivých 6,8 procenta hrubého domácího produktu. Podle prezidenta Traiana Basesca má sice země za sebou vrchol hospodářské krize, ale ještě ji čeká vrchol krize sociální.

I proto chce Rumunsko s měnovým fondem uzavřít novou dohodu, která by Rumunsku v případě potíží poskytla přístup k financování. Platnost té stávající končí v březnu příštího roku.