Investice Audi v Maďarsku zvýší HDP o 2 procenta

Budapešť – Německá automobilka Audi nalije do maďarské ekonomiky 900 milionů eur (22,2 miliardy korun). Jde o investici do rozšíření maďarského závodu nedaleko města Ráb. 1 800 Maďarů tak nalezne nové pracovní místo a země by mohla nalákat další investory. Firma už koupila potřebný pozemek vedle stávající továrny a od roku 2013 chce v zemi vyrobit každoročně 125 tisíc aut.

Investice zažehná nezaměstnanost a přiláká investory

Maďarská vláda se těší, že firma podpoří zaměstnanost v zemi. Přes 450 tisíc Maďarů je totiž bez práce. Investice navíc zlepší i obraz země v očích investorů. To by mohlo podpořit i hospodářský růst, kterému se v poslední době nedaří. Ekonomika loni klesla o 6,3 procenta. V tomto roce by se podle průzkumu agentury Reuters mezi ekonomy mohl hrubý domácí produkt země zvýšit o 0,9 procenta.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Předseda vlády Viktor Orbán

„Tato investice je pro nás velice důležitá. Po dosažení plné výrobní kapacity počítáme s tím, že se zvýší hrubý domácí produkt Maďarska o dvě procenta. Investice navíc vytvoří až 6 000 nepřímo navázaných pracovních míst.“

Podnik bude v Maďarsku nově vyrábět modely TT Coupé a TT Roadster. Ze závodu bude vyjíždět i A3 Cabriolet a jedna další verze A3. Doteď se v závodu auta pouze kompletovala. Německá automobilka, která je podobně jako česká Škoda Auto součástí největší evropské automobilky Volkswagen, dodala, že chce do roku 2015 vyrábět celkem 1,5 milionu aut ročně. „Je to důležitým mezníkem pro naši společnost. Do roku 2015 se chceme stát největším výrobcem na světě,“ tvrdí předseda představenstva Audi Rupert Stadler.

Maďarsko investory vábí, Česku podobná lákadla chybí

Zpráva Audi přišla v době, kdy velkou maďarskou investici 655 milionů dolarů oznámil i rival General Motors. Do Maďarska však peníze posílá třeba i Suzuki. „Maďarsko má pro nás dobrý potenciál - ať už jde o kvalitu zaměstnanců, flexibilitu pracovní síly a v neposlední řadě i levnější mzdy,“ pochvaluje si Stadler.

Právě výše zmíněné výhody chybí investorům v Česku. Spolu s velkým papírováním jde o důvody, proč k nám neproudí tolik peněz. V prvním pololetí klesla hodnota investic na sedm miliard korun, ještě loni to přitom bylo o 3,5 miliardy víc. Nejčastěji peníze míří do informačních technologií a strojírenství.

Audi
Zdroj: ČT24/AP Photo