Nový „hubený“ zákon o dani z příjmu chce Kalousek příští rok

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce, aby nový návrh zákona o dani z příjmu vláda schválila už příští rok. Pokud by ho přijmout nestihla, považoval by to za osobní neúspěch. Řekl to v dnešních Otázkách Václava Moravce. Zákon by měl být jednodušší, počítá v něm třeba se sjednocením výpočtu pro všechny přímé odvody a se zrušením velké části výjimek.

„Přijdu se změnou systému, s mnohem jednodušším zákonem – i na tloušťku bude výrazně tenčí. Zásadní bude sjednocení výpočtu základu pro všechny přímé odvody, abychom mohli realizovat projekt jednotného inkasního místa,“ řekl Kalousek.

Samotná daňová sazba i konkrétní daňové výjimky budou podle Kalouska pouze parametry zákona, které nebudou mít vliv na podobu systému. Přesto chce ministr seznam výjimek daně z příjmu, který dnes čítá na 250 položek, řádně seškrtat. „Některé výjimky, aby ta daň vůbec byla v praxi spravovatelná, tam budou muset zůstat, ale ty vylobované, ty které jsou diskriminační, protože dávají výhodu jedné skupině logicky na úkor druhé skupiny, ty budu chtít odstranit všechny,“ zdůraznil Kalousek.

Návrh nového zákona o dani z příjmu chce Kalousek vládě předložit už začátkem příštího roku, schválený by pak měl být nejpozději do ledna 2012. „Vzhledem k tomu, že se mění systém, pro dobrou přípravu všech daňových poplatníků i příslušných softwarů nevylučuji možnost, že navrhnu, aby byl platný k 1. 1. 2012, ale účinný k 1. 1. 2013,“ uvedl ministr.

Stavební spoření nebude výsadou stavebních spořitelen

Kalousek se dnes zmínil také o budoucnosti stavebního spoření, které by podle něj v budoucnu neměly poskytovat jen stavební spořitelny, ale i ostatní retailingové banky a finanční instituce. „Neexistuje jediný racionální důvod, aby takto konstruovaný finanční produkt nabízely jen stavební spořitelny,“ řekl Kalousek. Zákon, který by podmínky pro poskytování stavebního spoření měnil, chce vládě předložit příští rok.

Vláda už tento týden schválila snížení státní podpory stavebního spoření. Podpora za letošní rok, která se bude lidem vyplácet v roce 2011, počítá s uvalením padesátiprocentní srážkové daně. V dalších letech pak tuto daň nahradí snížení státní podpory ze tří na dva tisíce korun.