Malé firmy: ČEZ udělal zakázku jen pro EPH

Praha – Zakázka polostátního energetického gigantu ČEZ za deset miliard je opředena pochybnostmi. Společnost totiž zřejmě ušila zakázku na míru velkým firmám, jako je například Energetický průmyslový holding (EPH), vlastněný skupinami J&T, PPF a Danielem Křetínským, a tak si ty malé stěžují. Tvrdí totiž, že jsou na tyto práce technicky vybavené. Jedná se o soutěž o osmiletý kontrakt na údržbu sítí téměř na celém území republiky, která se uzavírá dnes.

„Nezbývá nám než čekat, až vyhrají velké firmy, které nám zakázky předprodají, až je nebudou stíhat. Z původní ceny ale strhnou kolem deseti procent,“ uvedl majitel jedné z elektromontážních firem v západních Čehách. Zakázka je podle zájemců kuriózní a to hned z několika důvodů. ČEZ ji totiž vypsal na období o pět let delší než dosavadní dobíhající zakázku. Navíc po uchazečích žádá minimální roční obrat 200 milionů korun a aspoň 50 vlastních zaměstnanců.

ČEZ
Zdroj: ČT24/ČEZ

V současné době zajišťuje většinu sítí pro ČEZ společnost EPH. Právě té je podle lidí z menších firem celá zakázka určena. Energetický průmyslový holding před časem postupně koupil od ČEZ tři jeho elektromontážní firmy – SEG, VČE Montáže a MSEM. I ty byly velmi úspěšné při zadávání posledního údržbářského kontraktu. Před třemi lety totiž získaly pracovní smlouvy ve třech z pěti regionů, pro něž ČEZ údržbáře hledal.

Mluvčí ČEZ Kříž tvrdí, že záměrem není vyřadit menší společnosti. Mohli se podle něj spojit a soutěžit jako sdružení. Rozsah prací, které ČEZ požaduje, je podle Roberta Pelikána z advokátní kanceláře Vrána & Pelikán na tak přísné podmínky nízký. Kontrakt se totiž skládá z dílčích zakázek do tří milionů.

Český energetický gigant ČEZ prodal Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) svůj poloviční podíl v německé hnědouhelné společnosti Mibrag. Elektrárnu Chvaletice si společnost nechá. Od holdingu naopak ČEZ odkoupil společnost Energotrans, která vlastní elektrárnu v Mělníku a dodává teplo do Prahy.

Energetici společnosti ČEZ
Zdroj: ČT24/ČEZ

ČEZ koupil Mibrag před dvěma roky napůl s EPH, tenkrát chtěl vládní gigant posílit svou pozici na německém trhu. Vedení ČEZ také několikrát zmínilo záměr vybudovat v blízkosti Mibragu uhelnou elektrárnu. Nyní je po rozhodnutí Německa uzavřít v příštích letech své jaderné elektrárny německý trh pro ČEZ podle Kříže více rizikový. Odstavené elektrárny chtějí Němci nahradit hlavně obnovitelnými zdroji a paroplynovými elektrárnami.