Ekonomika USA došlápla na brzdu

Washington – Zklamání z pomalého tříměsíčního růstu americké ekonomiky nezvrátila ani revize výsledků. Ministerstvo obchodu totiž potvrdilo, že americké HDP ve druhém čtvrtletí vyrostlo o pouhých 1,7 procenta. Původně se mělo za to, že šlo o 1,6procentní růst. Ekonomika tak rostla nejpomaleji za téměř rok. K mírnému zlepšení přispěly hlavně vyšší výdaje spotřebitelů a zásoby firem.

Růst spadl z 3,7 procent na polovinu

Hrubý domácí produkt tak prudce zpomalil růst z 3,7 procenta v prvním čtvrtletí. Zpráva tak potvrzuje názory analytiků, že ekonomika od konce loňského roku ztrácí na síle. Analytici totiž očekávali potvrzení růstu na 1,6 procenta. Růst ve druhém čtvrtletí podpořily hlavně výdaje spotřebitelů, které stouply nejrychleji za tři roky, o 2,2 procenta. Spotřebitelské výdaje se na celkové ekonomické aktivitě USA podílejí více než dvěma třetinami a v období leden až březen se zvýšily o 1,9 procenta.

Ekonomové však upozorňují, že spotřebitelé zatím neutrácejí tolik, aby to výrazně podpořilo tržby firem a donutilo je to přijímat nové zaměstnance a zvýšit výrobu. Útraty spotřebitelů jsou i výrazně nižší, než bývá v období oživení po recesi obvyklé. Domácnosti byly hodně zadlužené a nyní se spíše snaží snížit svůj dluh a více šetří. Podle ekonomů budou jejich výdaje nízké až do konce roku.

Ekonomika USA sice roste již čtvrté čtvrtletí za sebou, oživení z nejdelší a nejhlubší recese od 30. let minulého století však ztrácí dech a nedaří se snížit vysokou nezaměstnanost, která nyní činí 9,6 procenta. Analytici přitom nečekají, že by ekonomický růst ve třetím čtvrtletí zrychlil. Centrální banka USA minulý týden naznačila, že je připravena napumpovat do ekonomiky další peníze.

Vývoj HDP Spojených států
Zdroj: ČT24