Francie zablokovala dohodu EU o regulaci hedgeových fondů

Brusel - Francie na dnešním jednání ministrů financí Evropské unie zablokovala dohodu o regulaci hedgeových fondů, které zpravidla využívá bohatší klientela nebo institucionální investoři. S odvoláním na dobře informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Paříži, která pro svůj krok měla údajně posvěcení Berlína, se nelíbí, že by fondy působící mimo unii měly mít poměrně snadný přístup na evropský trh.

Fondy ze zemí mimo EU mají nově žádat o povolení k činnosti v jednotlivých členských státech unie. Tento bod je však zdrojem největších rozporů. Podle představ Francie a Německa by například americké hedgeové fondy měly žádat o povolení v každé ze 27 zemí EU. Evropská komise a Evropský parlament ovšem počítají s tím, že by mělo stačit jen povolení v jedné zemi, které by bylo následně platné pro celou evropskou sedmadvacítku. Postoj komise a parlamentu je totožný s postojem Velké Británie, kde působí 80 procent evropských hedgeových fondů, a rovněž s názorem Česka.

Češi mají obavy, že by regulace v podobě, kterou prosazují Paříž a Berlín, diskriminovala jejich investory. Spojené státy, kde působí největší světové hedgeové fondy, se totiž brání tomu, aby uzavíraly bilaterální smlouvy s malými zeměmi. Čeští investoři by tak v budoucnosti mohli ztratit možnost investovat do hedgeových fondů mimo Evropskou unii a na výběr by měli jen ty evropské.

Francie zablokovala regulaci hedgeových fondů v EU (zdroj: ČT24)

Francie je ale jiného názoru. Obává se, že by panevropská licence znamenala slabou kontrolu nad mimoevropskými fondy. „Všichni chceme uvalit na hedgeové fondy adekvátní dohled, ale nesmí to znamenat, že otevřeme dveře pro nekontrolované fondy,“ prohlásila francouzská ministryně financí Christine Lagardeová.

Pokud by Francie hlasovala jednotně s Německem, které její nesouhlas údajně podporuje, hladce by svůj názor prosadila. To by mohlo znamenat vypuknutí další z řady obchodních válek mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Podle amerického ministra financí Timothy Geithnera nová regulace povede k diskriminaci amerických fondů rizikového a soukromého kapitálu a znemožní jejich přístup na evropský trh.

Otázka regulace hedgeových fondů se dostala do kurzu v reakci na finanční krizi. Právě tyto značně rizikové nezajištěné fondy totiž přispěly k jejímu rozpoutání.

Lagardeova a Schäuble
Zdroj: ČTK/AP/Francois Mori