ČSA se obrňují proti neklidným pilotům

Praha - České aerolinky mají připravený plán na to, jak narušit protesty pilotů. Ti nesouhlasí s výpověďmi, které firma začala ve středu rozdávat. Od pondělí proto budou důsledně dodržovat předpisy a zákoník práce, což by mělo vést ke zpožďování letů. Aerolinky je proto například budou volat do služby hodinu a půl před odletem.

Dalším z plánů ČSA je i to, že piloti budou přicházet do letadel, kde již budou zapnuté všechny počítače, jak uvedla MF Dnes. Takovým způsobem by se mohlo zamezit průtahům před odlety flotily aerolinek. „Připravili jsme určitá opatření, která pilotům umožní delší přípravu na let,“ říká viceprezident pro letový provoz a místopředseda představenstva ČSA Marek Týbl.

„Měníme strukturu služby, do které piloti standardně přichází hodinu před letem, u delších letů pak hodinu a 15 minut před odletem. Dočasně jsme tuto dobu navýšili na jednu a půl hodiny a pokusíme se ještě zjednodušit brífink pro posádky tím, že požadované materiály dodáme tak, aby si je například nemuseli sami tisknou,“ přiblížil. Týbl dodal, že ČSA činí vše proto, aby dopady protestů pilotů minimalizovali.

Komentář Filipa Gaspara a Marka Týbla (zdroj: ČT24)

Filip Gaspar, pilot ČSA a šéf Českého sdružení dopravních pilotů ČSA CZALPA:

„Myslím, že protesty vyjdou dobře a společnost si uvědomuje, že piloti do práce opravdu chodí ve svém volném čase, a umožní větší čas v rámci pracovní doby na přípravu letu. Pevně věřím, že to nebude pouze dočasné řešení… Myslím, si, že to protesty z velké části neovlivní.“

Záložní plán ČSA potvrdila i mluvčí firmy Hana Hejsková: „S ohledem na hrozbu možného protestu společnost připravila celý soubor opatření tak, aby riziko případných nepravidelností bylo minimalizováno, například posílením hotovostních služeb a podobně.“

Navíc aerolinie doufají v to, že se s piloty dohodnou, a k žádnému protestu tak nakonec nedojde. Na propouštění nadále trvají. „Redukce personálu, jakkoliv je nepříjemná, tak je v souladu s restrukturalizačním plánem, protože ten se opírá zejména o redukci našich výkonů a flotily. Tento záměr je jasný jako všude v ostaních odvětvích – náklady musí dolů a v okamžiku, kdy strukturálně mají společnosti nižší výnosy než náklady, tak nic jiného dělat nemůžeme,“ dodává Týbl.

Aerolinky začaly ve středu s rozdáváním výpovědí svým pilotům. CZALPA proto od pondělí zahájí plánovaný protest spočívající v důsledném dodržování předpisů a zákoníku práce. Protest proti vedení společnosti by nejprve měl být vedený formou striktního dodržování předpisů a zákoníku práce.