Poptávka po nových bytech klesá, developeři vymírají

Praha - Malá poptávka po bydlení v posledních třech letech srazila počet developerských firem na polovinu. Alespoň takové jsou odhady expertů, kteří se realitnímu trhu věnují. Pročištění trhu způsobil prudký pokles poptávky po nových bytech v posledních třech letech. Realitní makléři přesto dál opakují, že ceny nových bytů už dosáhly svého dna a dál už klesat nebudou.

Za poslední tři roky se počet developerů, kteří staví bytové domy, smrskl z původních asi tří stovek na polovinu. „Myslím, že jsme tak na úrovni 50 až 60 procent v porovnání se dvěma až třemi roky,“ řekl Aleš Novotný, výkonný ředitel Central Group. A prudký úbytek developerů potvrzují i bankéři. Na druhou stranu dodávaji, že ti, kteří dnes přicházejí žádat o úvěr, mívají smysluplnější plány, než tomu bylo v minulosti. „Zatímco před 4 lety za námi přišlo 100 developerů, tak dneska za námi přijde patnáct,“ podotkl Petr Merežko z České spořitelny.

Ti, co hubená léta přežili, musejí stavět levněji, jinak by na trhu neuspěly. „Nové projekty se zcela jednoznačně staví za nižší ceny, než tomu bylo před třemi, čtyřmi lety. Já bych si tipoval o takových 15 až 20 procent,“ konstatoval Merežko.

Developeři tratí (zdroj: ČT24)

Ceny nových bytů se od roku 2008 snížily v průměru o 15 procent. Podle realitních makléřů tak dosáhly svého dna. U starších bytů v panelové zástavbě byl pokles hlubší, za poslední dva roky klesly asi o pětinu. Další pokles cen se ale už čekat nedá - alespoň podle developerů, kteří nové bytové domy staví.

Podle nich se dá dokonce v příštích měsících čekat mírné zdražení. „Od zimy nebo od jara trh mohl zase růst - v určitých výběrových lokalitách by ten růst cen mohl být ve výši inflace,“ řekl majitel Central Group Dušan Kunovský. Podle realitních makléřů se v posledních měsících mírně zvedá poptávka po malých bytech, na druhou stranu o nové rodinné domy z díly developerů a o starší byty v panelové zástavbě je zájem stále minimální.

Nové byty
Zdroj: ČT24