Dálniční známky i mýtné od příštího roku opět podraží

Praha – Od 1. ledna 2012 chce ministr dopravy Pavel Dobeš zdražit mýtné o čtvrtinu a více by měli zaplatit i řidiči za dálniční známku. Dobeš tak chce posílit rozpočet poté, co se mu nepodařilo přesvědčit ministra financí Miroslava Kalouska, že na dopravu je potřeba o čtrnáct miliard více než v letošním roce, a musí se smířit jen se čtyřmiliardovým navýšením rozpočtu. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

„Počítáme s tím, že mýtné od příštího roku zdražíme o čtvrtinu. Zdražíme i dálniční známky, ještě analyzujeme, zda o 100, 200 nebo 300 korun,“ uvedl v rozhovoru pro dnešní vydání HN Dobeš. Jeho úředníci ale prý počítají evidentně se zdražením na horní hranici. „Předpokládáme, že zdražení dálničních známek nám přinese sedm set milionů korun navíc,“ upřesnil náměstek ministra Lukáš Hampl. V praxi to znamená, že každý řidič od ledna za dálniční známku utratí zhruba o tři sta korun více. „I s ohledem na jednání o rozpočtu, kde v tuhle chvíli ministerstvo dopravy přichází o více než 30 procent finančních prostředků, musíme hledat varianty, abychom dostáli opravám silnic a dálnic,“ vysvětluje ministr.

Jakub Ptačinský:

„Pokud maximálním zdražením známek se odhaduje, že si přijdeme zhruba na 700 milionů, pak nám to rozhodně nepokryje ty výpadky v desítkách miliard. […] Mluví se i o různých reformách ve spotřební dani, ve směřování těch jednotlivých peněz, které jsou, mluví se o zpoplatnění nebo rozšíření mýtného systému.“

Zdražení mýtného by mělo posílit rozpočet o dvě miliardy korun. Od Nového roku tak například cesta kamionu se třemi nápravami mezi Prahou a Brnem vyjde o více než dvě stě korun dráž než letos. Dopravci s tímto nárůstem počítají. „Jde o pokračování dohody mezi námi a ministerstvem dopravy, kterou jsme uzavřeli loni ještě s Vítem Bártou,“ řekl mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Ani slevy nepomohou, doprava podraží

Mýtné ale klesne autobusům. „Autobus, který jede na trase Praha–Brno, teď platil 700 korun, po zavedení nové kategorie by to mohlo být 200 korun,“ tvrdí mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Zdražení by také částečně měly dopravcům vynahradit slevy z mýtného odvíjející se podle počtu najetých kilometrů. „Ty budou do maximální výše asi 11 procent, tak tam samozřejmě k jistému zdražení dojde. Takže se musíme připravit na to, že to samozřejmě zahýbá i cenami dopravy a ty budou muset jít o patřičná procenta taky nahoru,“ dodává však Felix.

Proti zdražování ale ostře vystupuje opozice. Sociální demokraté dnes uvedli, že předpokládaný výnos zdražení dálničních známek 700 milionů korun je v situaci, kdy by Státní fond dopravní infrastruktury potřeboval zhruba 40 miliard korun a kdy by ministr Dobeš požadoval o deset miliard víc, nic neřešící suma. „Zatímco pro dopravu jde tedy o marginální částku, na rodinné rozpočty může mít fatální dopady,“ uvedla ČSSD v tiskovém prohlášení. „Ministerstvo dopravy prohrálo souboj s ministerstvem financí o to, aby dostalo dodatečné prostředky. Nejlehčí pro tuto vládu v současné době je sáhnout si do peněženek občanů,“ tvrdí stínový ministr dopravy ČSSD Milan Chovanec.

Jasno bude nejpozději na podzim

O tom, zda dálniční známky skutečně zdraží, se rozhodne nejpozději v říjnu. „Deadline je daný dvěma termíny. Prvním z nich je samozřejmě konečný stav státního rozpočtu, tak jak bude nakonec schválen a druhý z nich je samozřejmě časový deadline, který je zhruba průběh října, kdy jsme ještě schopni změnit nějakým způsobem vyhlášku,“ dodává Ptačinský.

Dobeš zdražení poprvé připustil minulý týden, tehdy o něm ale mluvil pouze jako o možnosti. Poté, co vláda schválila výdaje a příjmy jednotlivých resortů, však musí se zdražením známek a mýta počítat jako s jistotou už pro příští rok. Loni stát utržil za prodej dálničních známek přes tři miliardy korun. Částka zaplacená na dálničních kuponech přitom představovala zhruba polovinu toho, co řidiči odvedli na elektronickém mýtném.

Změny cen dálničních známek
Zdroj: ČT24

V roce 1995 se za roční kupon platily čtyři stovky. Nejvíce se známky zdražily v roce 1998. Tenkrát řidiči za známku zaplatili osm set korun, tedy dvakrát tolik, než byli do té doby zvyklí.