Zvýšení DPH by mohlo ohrozit kvalitu potravin a zruinovat zemědělce

Praha/Brno – Plánované zvýšení desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty u potravin o pět až sedm procent a nárůst cen energie, se kterým se počítá od příštího roku, se promítne nejen do růstu cen potravin, bude mít navíc likvidační vliv na některá zemědělská odvětví - například na chov prasat. V Otázkách Václava Moravce na to upozornil prezident Agrární komory Jan Veleba s tím, že to povede k vyššímu dovozu potravin z ciziny, což se promítne ve snížení jejich kvality. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) se ale růst sazby promítne do zvýšení cen potravin jen třemi procenty. Situaci proto nevnímá jako bezvýchodnou a navrhuje některá řešení. Jedním z nich má být například podpora české produkce tak, aby si spotřebitelé začali více uvědomovat její výhody.

Fuksa předpokládá, že by růst cen v souvislosti s navýšením DPH, jež kvůli důchodové reformě plánuje premiér Petr Nečas (ODS), mohl výrazně přibrzdit konkurenční boj, který již delší dobu tlačí na snižování cen potravin v českých obchodech. Zvýšení DPH je proto připraven podpořit. „Pokud to bude tak, jak je to deklarováno v souvislosti s důchodovou reformou, tak jednoznačně ano,“ zdůraznil.

Ke zvýšení DPH je ovšem skeptická opozice i sami zemědělci. Poukazují na to, že by to mohlo vést k likvidaci některých českých zemědělců nebo k vyššímu podílu potravinových náhražek na trhu. Tak či onak to spotřebitelé pocítí na kvalitě zboží.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Pavel Kováčik, stínový ministr zemědělství (KSČM)

„Bude ještě míň masa v párcích a salámech, bude míň mléčného tuku v máslech, budou sýry s více palmovým olejem než mléčným tukem.“

Zvýšení snížené sazby DPH až o 7 procent, které avizoval premiér Nečas a jež by se mělo týkat především potravin, se obává i prezident agrární komory Jan Veleba. Spotřebitelé podle něj v důsledku toho musí počítat s růstem cen potravin, navíc by mohla být úplně zlikvidována některá domácí zemědělská odvětví. „Já vidím tuto záležitost jako záležitost zásadní, která může mít likvidační vliv. Já dám příklad, to může mít likvidační vliv na zbytky chovu prasat v České republice. Letos už dovezeme 50 procent spotřeby,“ prohlásil Veleba.

Fuksa: Není důvod k obavám

Ministr zemědělství Fuksa se nicméně snaží všechny obavy ohledně růstu DPH vyvrátit. „Je to nepříjemné, ale nikterak to nevnímám jako katastrofální, je to řešitelné,“ zdůraznil. Případné zvýšení cen potravin je podle něj vláda připravena alespoň nejslabším skupinám obyvatel, mezi které se počítají především důchodci a postižení lidé, kompenzovat. A pomoci je podle něj možné i zemědělcům. „Snížení byrokracie pro naše pěstitele a chovatele, za druhé razantní přístup státu k tomu, aby vstupy do tohoto sektoru byly ekonomicky výhodné pro chovatele prasat, a samozřejmě také pomoc státu, aby se český výrobek snadnější formou dostal na český trh,“ popsal některé z cest Fuksa.

Andrej Babiš, majitel holdingu Agrofert

"Výskyt salmonely v polských kuřatech je čtyřikrát větší než v českých."

V akcentu na propagaci domácích potravin a zemědělských produktů se Fuksa shoduje se zemědělci i s komunisty. „Je třeba se soustředit na dvě značky na Klasu a Regionální potravinu,“ potvrdil Veleba. Rozdíl v kvalitě mezi českými a zahraničními potravinami demonstroval na příkladu dvou rajčat. Rajčata z jižní Evropy podle něj za těmi českými zaostávají barvou, chutí i vůni. „Levé rajče z jižní Evropy je méně červené rajče, tvrdé a má uniformní chuť,“ podotkl.

Důraz na české potraviny a jejich odlišení od těch dovozových, byť původem z Evropské unie, podporuje i iniciativa vedená podnikatelem Andrejen Babišem. Podle něj by mělo Česko po vzoru Maďarska dovoz potravin více monitorovat a původ potravin by se neměl schovávat za univerzální značku EU.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) hostem Otázek Václava Moravce
Zdroj: ČT24