Hypo Real Estate převedla riziková aktiva do špatné banky

Mnichov - Zestátněná německá banka Hypo Real Estate dokončila převod problémových aktiv v nominální hodnotě 173 miliard eur (zhruba 4,2 bilionu korun) do takzvané špatné banky. Tento krok má Hypo Real Estate, která je jednou z nejznámějších německých obětí finanční krize a propadla v zátěžových testech evropských bank, umožnit nový začátek. Převod špatných aktiv z Hypo Real Estate je pravděpodobně největší transakcí v dějinách Německa.

Převedená aktiva zahrnují například úvěry a cenné papíry. „Oddělení problémových aktiv je významným milníkem v restrukturalizaci Hypo Real Estate,“ uvedl německý fond na záchranu bankovního sektoru Soffin. Dodal, že banka bude nyní působit pod názvem Deutsche Pfandbriefbank a bude se moci soustředit na své klíčové aktivity v Německu a dalších evropských zemích.

Hypo Real se zaměřuje na poskytování hypotečních úvěrů. Firma se letos podle očekávání stala jedinou německou bankou, která neprošla zátěžovými testy Evropské unie. Smyslem testů bylo ukázat, zda mají přední evropské banky dostatečný kapitál na to, aby se vypořádaly se zhoršením ekonomické situace a vydržely další finanční krizi.

Německý parlament schválil institut špatné banky loni v červenci, aby pomohl domácím bankám k rychlejšímu zotavení z dopadů finanční krize. První špatnou banku v Německu na jaře založila společnost WestLB. Do špatné banky převedla rizikové cenné papíry, úvěry a další aktiva v celkové hodnotě 77 miliard eur.