Francouzský senát rozhodne o osudu důchodové reformy

Paříž - Francouzské vody bouří v posledních týdnech připravovaná důchodová reforma, kterou dnes začne projednávat tamní senát. Nejkontroverznější částí opatření je zvýšení prahu pro odchod do důchodu o dva roky na 62 let. Ve Francii se proto proti reformě utvořila vlna protestů. Reformu odsuzuje i opozice v čele se socialisty. Vláda však tvrdí, že je reforma nezbytná. Jinak by se prý celý důchodový systém položil. Většina obyvatel přitom souhlasí s tím, že je třeba s vysokým deficitem státního rozpočtu bojovat.

Změny důchodového systému jsou nejen v Česku velice nepopulární. Za poslední měsíc například francouzské odbory svolaly tři masové celostátní protesty, do kterých se zapojily skoro tři miliony lidí. Další akce provázené stávkou chystají odbory na 12. října.

Odbory doufají, že jim vláda ustoupí. Nesouhlasí především se zvýšením minimální hranice odchodu do penze do roku 2018 ze 60 na 62 let. Minimální doba, po kterou mají lidé platit důchodové příspěvky, má zůstat 40,5 roku. Kdo do státní kasy neodváděl peníze celou tuto dobu, má dostat plný důchod až od 67. Prezident Sarkozy připustil možné úpravy, ale odmítl ustoupit ohledně pozdějšího odchodu do důchodu.