ČSOB a Poštovní spořitelna spustily bankomaty pro nevidomé

Praha – Nevidomí klienti ČSOB a Poštovní spořitelny můžou odedneška na 220 místech vybírat peníze ze speciálních bankomatů. K těm se připojí pomocí sluchátek a pak už přístroj ovládají podle automatických zvukových pokynů namísto obrazovky. Obdobnou službu umožňuje už pět let Česká spořitelna na 52 bankomatech.

Nevidomý klient přijde k bankomatu, vloží sluchátka do zdířky a zmáčkne na přístroji klávesu jedna, kterou najde podle umístění hmatově zvýrazněné klávesy pět. V tu chvíli se bankomat začne chovat v režimu pro nevidomé a z bezpečnostních důvodů zmizí data z obrazovky. „Jinak je výběr standardní jako z kteréhokoliv jiného bankomatu,“ řekl novinářům Martin Čížkovský, který je zodpovědný za síť bankomatů ČSOB a Poštovní spořitelny.

ČSOB má v tuzemsku spolu s Poštovní spořitelnou přes 760 bankomatů, do budoucna plánuje další rozšiřování bankomatové sítě. Každý nový bankomat by měl umožňovat usnadněný výběr hotovosti nevidomým.

Výběry z bankomatů ulehčuje nevidomým občanům taky Česká spořitelna, a to už od roku 2005. Banka nyní provozuje celkem 1264 bankomatů, z nichž je 52 speciálně uzpůsobeno pro nevidomé klienty. „Nevidomý klient si v naší pobočce zapůjčí sluchátka, případně použije vlastní, a prostřednictvím hlasového navádění vykonává transakce,“ řekl Jan Holinka z tiskového oddělení ČS. Dodal, že využití nevidomými klienty činí cca 0,004 procenta ze všech transakcí provedených na těchto přístrojích.

Vydáno pod