I příští rok potáhne globální růst přes 4 procenta Čína

Washington – Letos oproti loňskému propadu světová ekonomika výrazně oživila. Vyrostla o 4,8 procenta. Příští rok už jí však pololetní prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF) opět přisuzuje zpomalení. Čeká na ni 4,2procentní růst. Tahounem bude Čína a další nové tržní ekonomiky, které budou podle fondu jako celek expandovat téměř třikrát rychleji než vyspělý svět.

Letos si proti původnímu odhadu ekonomika pomohla

Proti dílčímu odhadu z července aktuální zpráva World Economic Outlook globální ekonomice na letošek předpověděla vyšší růst. Původně jí přisuzovala 4,6procentní růst. Naopak prognóza na příští rok si pohoršila z původních 4,3 procent. Loni globální ekonomika ztratila kvůli hluboké recesi 0,6 procenta, z toho vyspělé země zažily pokles o 3,2 procenta.

I příští rok potáhne globální růst přes 4 procenta Čína (zdroj: ČT24)

Pro Českou republiku zpráva letos předpovídá po loňském čtyřprocentním propadu dvouprocentní oživení a příští rok mírné zrychlení na 2,2 procenta. Slovensku MMF věští zhruba dvojnásobná růstová tempa - 4,1 procenta letos a 4,3 procenta příští rok.

Ekonomika roste, oživení je však křehké

Mezinárodní měnový fond

„Globální oživení pokračuje, jeho síla však není nijak zaručena.“

Oživení světové ekonomiky zůstává podle fondu křehké. Současná situace totiž stále ještě neumožňuje ekonomikám vyspělých zemí hladký přechod od růstu závislého na veřejné podpoře k soběstačné expanzi na základě soukromé poptávky.

Pokud to půjde, odložte šetření na později, vzkazuje MMF státům

Ekonomický růst bude příští rok oslabovat kvůli nutnosti dokončit ozdravení krizí podkopaného finančního sektoru a programům snižování vysokých rozpočtových deficitů. MMF považuje zahájení realizace úsporných plánů za nutné, pokud by však ekonomický růst zpomaloval výrazněji, než se čekalo, doporučoval by zemím, kterým ještě zůstal manévrovací prostor, aby úsporná opatření ještě odložily. „Ta zavedená opatření na podporu ekonomiky byla pouze krátkodobá a nenastartovala dlouhodobé ekonomické oživení, které se dále projevuje v tom, že trh práce je stále velmi slabý a nezaměstnanost je vysoká,“ tvrdí analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

analytik Komerční banky Miroslav Frayer

„Pokud se podíváme například do USA, tak tam je vidět, že zřejmě nemůžeme očekávat pro příští rok ekonomické zotavení, což bude mít nepříznivý vliv na Evropu - a to se vzápětí projeví na ekonomickém útlumu eurozóny.“

Měnová politika centrálních bank by podle fondu měla ve většině vyspělých zemí i nadále poskytovat ekonomice nadstandardní podporu. V zemích, kde jsou úrokové sazby již nulové, by se podle MMF měly centrální banky v případě hrozby nečekaného zpomalení ekonomiky uchýlit k dalším nekonvenčním opatřením. Takovou politiku oznámilo už Japonsko a k nové vlně pumpování peněz do ekonomiky se podle analytiků chystá kvůli oslabování ekonomiky i americká centrální banka.

Letos oživí vyspělé průmyslové ekonomiky o 2,7 procenta, příští rok by však mělo jejich růstové tempo zeslábnout na 2,2 procenta. Rozvojový svět po loňském útlumu, kdy rostl jen o 2,5 procenta, zaznamená letos expanzi o 7,1 procenta a příští rok zpomalení na 6,4 procenta, předpověděl fond. Z toho Čína, která se letos stala druhou největší ekonomikou světa po USA, zmírní růst na 9,6 procenta z letošních odhadovaných 10,5 procenta.

Vydáno pod