Průmysl v srpnu příjemně překvapil, stavebnictví zůstalo pod nulou

Praha – Průmyslu se ve druhém prázdninovém měsíci dařilo. Oproti červenci zrychlil na více než dvojnásobných 12,9 procenta. Kladným výsledkům pomohl i kalendář. Letos byl totiž srpen o jeden den delší. Po očištění od tohoto vlivu vzrostla meziročně průmyslová výroba o desetinu. Hodnota nových zakázek potom meziročně vyskočila o pětinu. Informace přinesl Český statistický úřad.

Průmysl potěšil i analytiky

„Je to příjemné překvapení, protože po těch předchozích číslech, kdy docházelo k postupnému útlumu temp na jednociferná čísla, jsme zaznamenali opět dvojciferná, která byla typická pro první polovinu roku,“ podtrhl v rozhovoru pro Ekonomiku ČT24 analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner.

Na pozitivním trendu se nejvíce podílela produkce motorových vozidel. Ta přispěla šestnácti procenty. K plusu však pomohly průmyslu i kovové konstrukce a výroba elektrických zařízení. K zemi však průmysl táhla výroba nápojů, nábytku a potravinářských výrobků. Pozitivem byly i tržby. Ty v běžných cenách v srpnu poskočily o 14,4 procenta.

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek:

„Srpnová průmyslová výroba pro nás znamenala velké překvapení. Sektor jednoznačně profituje z oživení zahraniční poptávky, daří se zejména automobilovému segmentu, kovodělnému průmyslu a elektrotechnickému průmyslu. Povzbudivý pro další vývoj je i růst nových zakázek.“

„Osobně si myslím, že průmysl zažívá nejvyšší tempo růstu. Srpnový přírůstek o téměř 13 procent je druhý největší za letošní rok. Podle mého názoru ale průmysl v následujících měsících ochladí, a to z důvodu ochlazení zahraniční poptávky a také vyšší srovnávací základny,“ myslí si analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Analytici dodávají, že na růst mají vliv i solidní výkony průmyslu v klíčových zemích eurozóny, například Německa. To pomáhá i celému středoevropskému regionu. Hospodářské oživení Česka je vidět i na vyšším dovozu i vývozu. „Domácí poptávka je zatím slabá, co se týká průmyslu. Je vidět, že průmysl hlavně táhnou zakázky ze zahraničí,“ dodává Horská.

Stavebnictví bylo opět v minusu, zpomalení však bylo mírnější

Naopak stavebnictví zůstalo i v srpnu v minusu. Stavební produkce meziročně zpomalila o 2,1 procenta po červencovém propadu o 4,5 procenta. Zahájilo se například o 13,6 procenta bytů méně. Výkon pozemního stavitelství, tedy hlavně výstavby budov, se v srpnu meziročně snížil o 5,6 procenta, produkce inženýrského stavitelství se v osmém měsíci zvýšila o 4,6 procenta.

„Na nové výstavbě byl zaznamenán růst orientační hodnoty stavebních povolení na 30,5 miliardy korun, a to především v důsledku vydaných povolení na finančně nákladné stavby dopravní infrastruktury a stavby pro energetiku (zejména fotovoltaické elektrárny),“ uvedl statistický úřad.

V celé evropské sedmadvacítce rostl v červenci průmysl pomaleji, jen o 6,8 procenta. Informaci zveřejnil Eurostat. Stavební produkce je na tom naopak o kousek lépe. Už v červenci totiž meziročně klesla o pouhých 2,3 procenta. Pozemní stavitelství se přitom snížilo stejně a inženýrské stavitelství kleslo o 1,5 procenta.

  • Průmysl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1886/188573.jpg
  • Stavební výroba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2004/200373.jpg
  • Evropská unie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1205/120476.jpg