Topolánek má dalšího konkurenta v boji o vedení IEA

Praha - Bývalý premiér Mirek Topolánek bude mít dalšího silného protikandidáta v souboji o post šéfa Mezinárodní energetické agentury (IEA) při Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zájem pokračovat i v dalším období ve čtvrtek potvrdil současný výkonný ředitel Nobuo Tanaka, který má podporu své země - Japonska. Tanaka ve čtvrtek v Praze představil audit české energetiky. Informaci o jeho kandidatuře přinesl ekonomický deník E15.

„Samozřejmě bych byl šťastný, kdybych mohl ve své práci pokračovat i ve druhém období, pokud si to členské státy budou přát. Japonsko chce, abych pokračoval. Vím, že řada zemí oceňuje mou činnost, takže uvidíme,“ cituje nynějšího šéfa agentury deník E15. Lidové noviny v září uvedly, že o místo má zájem i nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hoevenová.

Premiér Petr Nečas (ODS) o kandidatuře bývalého předsedy české vlády před nedávnem jednal v Bruselu s eurokomisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem. E15 uvádí, že podle dobře informovaných zdrojů už za své kandidáty lobbují diplomaté všech tří zemí, tedy i Japonska a Nizozemska.

Tanaka zastupuje druhou největší ekonomiku OECD. Vyhlídky evropského kandidáta by tak podle všeho stouply, kdyby se Evropská unie dohodla na jednotném postupu. „Z tohoto pohledu by mohl být pokračující souboj mezi Topolánkem a van der Hoevenovou 'bratrovražedný'.“

Plynovod
Zdroj: ČT24