Erste Bank zvýšila svůj čistý zisk na 530 milionů eur

Praha - Vlastník České spořitelny, rakouská Erste Bank, zvýšila v pololetí podle odhadů analytiků čistý zisk na zhruba 530 milionů eur (12,9 miliardy korun). V prvním pololetí loni měla banka čistý zisk 472 milionů eur. Erste Bank zveřejní výsledky v pátek 29. července před otevřením trhu. Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka odhaduje čistý zisk Erste Bank na 516 milionů eur. Analytik J&T Bank Milan Lávička pak počítá s čistým ziskem ve výši 542 milionů eur.

Za zlepšením hospodářského výsledku by měl být především pokles rizikových nákladů. „Výraznější zlepšení by mělo pokračovat především v České republice a Rakousku, na druhou stranu v Rumunsku a Maďarsku bude ještě nějaký čas zvýšená úroveň rizikových nákladů přetrvávat,“ uvedl Lávička. U ostatních položek hospodaření lze podle Hatlapatky očekávat jen malé meziroční změny. „A v tomto směru by se tak situace neměla významně odlišovat od posledních čtvrtletních výsledků,“ uvedl.

Čistý úrokový výnos za pololetí se podle odhadů pohyboval kolem 2,6 miliardy eur, tedy přibližně stejně jako loni. Z poplatků a provizí podle odhadů banka měla příjem 964 až 976 milionů eur, zatímco ve stejném období loni to bylo 965 milionů. Provozní náklady skupiny mírně stouply na přibližně 1,9 miliardy eur.

Erste Bank je jednou z nejsilnějších skupin ve středoevropském regionu. Poskytuje finanční služby 17,5 milionu klientů ve 3 200 pobočkách v osmi zemích. Do skupiny Erste patří vedle České spořitelny Slovenská sporiteľňa. Banka rovněž působí v Rumunsku, Maďarsku, Chorvatsku, Srbsku nebo na Ukrajině.