Škoda Auto v září lámala rekordy

Mladá Boleslav – Tuzemské automobilce Škoda Auto se v září velice dařilo. Prodala totiž nejvíce aut ve své historii. Škodovku si domů odvezlo téměř 76 tisíc zákazníků. Od ledna do září prodala automobilka celosvětově 596 tisíc vozů. Oproti stejnému období v loňském roce jde o 12,8procentní nárůst. Mladoboleslavské značce se nejvíce dařilo mimo Evropu.

Čína škodovky nakupuje ráda

Nejvíce automobilka prodala za hranicemi Evropy. V Číně zvýšila prodej dokonce o 65 procent na 134 tisíc aut, v Indii prodávala o třetinu více než loni, tedy 14 tisíc vozů. Třetinový růst zaznamenala i v Rusku, kde prodala 34 tisíc aut. V Česku Škoda posílila o devět procent. Prodala tak 44 tisíc aut a její tržní podíl tak doma činí 35 procent.

V Evropě bez trhu v Německu rostly prodeje o čtvrtinu. Největší zájem byl o ekologickou řadu Greenline. Zvýšenou poptávku firma zaznamenala ve Velké Británii, Francii, Španělsku, Rakousku, Belgii a ve Švýcarsku.

předseda představenstva Winfried Vahland:

„S ohledem na dosavadní vývoj prodeje a rekordní výsledky měsíce září očekáváme, že v letošním roce prodáme podstatně více vozů než v roce 2009.“

V září šel nejvíce na odbyt model Octavia. Škoda ho prodala 31 tisíc kusů, naopak téměř sedmnáctiprocentní pokles prodeje zaznamenala Fabia. Poptávka po Superbu vzrostla o 139 procent na téměř deset tisíc aut, Yeti se dokonce prodával o 240 procent lépe. Nedařilo se Roomsteru. Zákazníci si koupili o třetinu méně těchto vozů. Podobně na tom byl prodej starší řady Octavie pod označením Tour.