Americké úřady prošetří podvody při zabavování domů

Washington - Údajné podvody při zabavování nemovitostí kvůli nesplácení hypoték se tento týden nejspíše dostanou na stůl amerických úřadů, kde budou čekat na vyřešení. Ve Spojených státech v posledních dnech roste tlak na banky, které hypotéky poskytují. Ve hře je dokonce moratorium na další zabavování nemovitostí, k tomu zřejmě dojde jen těžko, protože vláda takový návrh příliš neuvítala.

V minulých týdnech se ve Spojených státech objevilo podezření, že některé banky na základě podvodné dokumentace vykázaly z domovů řadu lidí, kteří měli problémy se splácením hypoték. Podle agentur se toto podezření chystají v nadcházejících dnech prověřit více než dvě třetiny státních zástupců po celé zemi.

„Je to vážný problém. Nejsem si ale jist, zda se má zavést celostátní moratorium, protože jsou tam platná zabavení, kde by ten proces měl zřejmě pokračovat,“ prohlásil poradce Bílého domu David Axelrod. Podle něj vláda  zároveň tlačí na hypoteční ústavy, aby urychlily kontrolu zabavených nemovitostí a co nejdříve odhalily případná pochybení bank.

Moratorium by mohlo poškodit realitní trh

Ovšem vyhlášením moratoria na další zabavování nemovitostí v celých USA není nadšena ani lobbistická organizace The Securities Industry and Financial Markets Association (SIFMA). Moratorium by podle šéfa asociace Tima Ryana mělo katastrofální následky na realitní sektor, který se ještě nevzpamatoval z krize: „Je naprosto nevyhnutelné se těmito otázkami zabývat, abychom zajistili, že nevzniknou žádné škody na už tak dost slabém trhu.“

Podle finanční instituce Bank of America se po celých Spojených státech další zabavování nemovitostí přechodně zastaví. Bank of America je největší bankou v USA a má i největší podíl na tamním trhu poskytování a obsluhy hypoték. Banka uvedla, že si chce sama prověřit zprávy o údajně podvodném zabavování nemovitostí.

Přitom právě Bank of America je první bankou, která další zabavování nemovitostí zastaví v celých USA. O podobném kroku uvažují i další banky, včetně JPMorgan Chase & Co nebo GMAC Mortgage ze skupiny Ally Financial. V jejich případě by ale bylo pozastaveno další vyvlastňování jen v části USA.

Bank of America
Zdroj: ČT24