Tůma chce hnát zakázku na správu Opencard k antimonopolnímu úřadu

Praha - Kandidát na pražského primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma se obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli zakázce na provozovatele pražského kartového centra. To má zajišťovat vydávání a správu karet Opencard. Tůma označil podmínky výběrového řízení za diskriminační. Vyhovuje jim prý pouze jedna firma, a to S&T CZ. Zástupce S&T CZ Michal Froněk ovšem zdůraznil, že se společnost výběrového řízení vůbec neúčastní.

„Jsem přesvědčen o tom, že není důsledně dodržován zákon o zadávání veřejných zakázek,“ podtrhl Tůma. Z veřejně dostupných informací podle něj vyplývá, že podmínky zakázky na kartové centrum splňuje pouze společnost S&T CZ. „Je tam například uvedena certifikace, která je v obdobných případech zcela nesmyslná, a týká se řízení v oblasti životního prostředí,“ dodal. Podnět na prošetření chce podat dnes nebo v úterý.

Froněk odmítl, že by se o zakázku S&T CZ ucházela, společnost o tom podle něj ani neuvažovala. „Proto si naše společnost ani nevyzvedla zadávací dokumentaci k zakázce. Byli bychom velmi rádi, kdyby zmiňované diskriminační podmínky výběrového řízení nebyly nadále spojovány se jménem společnosti S&T CZ,“ dodal.

Podle mluvčího projektu Opencard Martina Opatrného byla zakázka vypsána v souladu se zákonem. „Vzhledem k tomu, že je před volbami, to nechci komentovat,“ dodal.

Tůma již v září podal podnět k antimonopolnímu úřadu kvůli třem zakázkám, které před volbami vypsal magistrát. Podněty se týkaly výběrového řízení na jednotný ekonomický systém, metropolitní síť a opravu Clam-Gallasova paláce. Dnes také dodal, že se mu nelíbí tendr na rekonstrukci a dostavbu čistírny odpadních vod. Zadání výběrového řízení podle něj předurčuje technologii, která bude v čistírně použita. „My máme za to, že existují levnější řešení,“ upozornil.

Tůma zdůraznil, že pokud nebudou zakázky na kartové centrum a přestavbu čistírny uzavřeny v době, kdy by se případně dostal do vedení magistrátu, budou patřit mezi horké kandidáty na zrušení výběrového řízení.

Nad kartami Opencard se vznášejí otazníky už od loňského roku. Červené karty fungují jako tramvajenka, průkazka do knihovny a je možné s nimi platit parkovné. Původně se však počítalo také s tím, že budou mít celou řadu dalších funkcí, například je bude možné využít i jako elektronickou peněženku. Loni v listopadu nezávislý audit naznačil, že řada finančních prostředků byla při realizaci projektu vynaložena neúčelně a že selhala kontrola projektu. Výsledkem bylo, že náklady na vydání jedné plastové kartičky s čipem přesáhly 2 tisíce korun. Do městské kasy přitom projekt slibované zisky nepřinesl.

Vydáno pod