Nečas neustoupil, odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost

Praha - Odbory se v pondělí rozhodly vstoupit do časově neomezené stávkové pohotovosti kvůli vládním návrhům na snížení platů ve státní správě o deset procent. „My jsme se včera skutečně rozhodli, že vyhlásíme stávkovou pohotovost,“ oznámil dnes ráno premiéru Petru Nečasovi předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Nečas po schůzce s ním novinářům řekl, že vláda od svého záměru neustoupí. ODS však kroutí hlavou nad načasováním celé akce.

„Pokud nedojde do budoucna k žádnému řešení, a pokud ani za 14 dní nedojde k tomu, že by měla nastat změna ve struktuře platu, tak jsem přesvědčen, že stávka bude zpuštěna,“ uvedl dnes večer Zavadil v Událostech, komentářích. Reagoval tak na Nečasovo rozhodnutí, že za dva týdny svolá ekonomickou radu ministrů a nároky odborářů ještě probere.

Dnešní hodinové jednání šéfa odborů s předsedou koaliční vlády však jinak změnu nepřineslo. Zavadil po něm poznamenal, že většina odborových svazů by se smířila s desetiprocentním zkrácením objemu mzdových prostředků, nesouhlasí prý ale s návrhy, jak tohoto cíle dosáhnout.

Premiér Nečas ale chce s odbory ještě jednat. „Vláda trvá na tom, že dojde k desetiprocentnímu snížení objemu platů ve veřejném sektoru s tím, že o té konkrétní formě, jak proběhne, jsme připraveni nadále jednat,“ shrnul Nečas stanovisko svého kabinetu a dodal, že kromě jednání rady ekonomických ministrů se sejdou i lídři koalice.

reakce politiků

místopředseda ODS Pavel Drobil: „Mají na to samozřejmě právo, ale na druhou stranu to částečně vnímáme jako částečný zásah do volební kampaně, protože pokud vím, tak se na tom odbory domluvily ještě předtím, než přišly jednat s premiérem.“

ministr financí Miroslav Kalousek: „Já už velký prostor (pro vyjednávání) nevidím. Pan předseda hájí rovnostářství všech zaměstnanců bez ohledu na to, jak na sobě pracují a jaký podávají výkon. Je tu legitimní právo odborů vyhlásit stávkovou pohotovost. Těchto zhruba půl milionu zaměstnanců, což je zhruba 10 % ekonomicky aktivních pracovníků, ale říká: 'My si chceme vyvzdorovat, respektive vystávkovat, aby každý z vás - zbytku společnosti - si půjčil zhruba tisíc korun na to, aby nám neklesly platy.'“

předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Bohužel nemůžeme přistoupit na všechny požadavky odborů, protože ty peníze ve státní kase prostě nejsou. A odbory by si mohly uvědomit, že cokoliv teď dáváme, zadluží naše děti a vnuky.“

Minulý týden jednali odboráři s ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), k dohodě ale nedospěli, připomněl předseda vlády. Zvláštní jednání podle Zavadila povedou odborové svazy pracovníků ve zdravotnictví, které nesouhlasí ani s návrhem na snižování objemu mezd. Tato diskuse se bude kromě MPSV týkat také ministerstva zdravotnictví. „Odborový svaz zdravotnictví má takový příslib, že by se ho změna neměla dotýkat, ale protože jsme ještě neviděli nařízení vlády, tak tu skutečnost neznáme,“ řekla místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková. Věří ovšem tomu, že zdravotnictví se změny nedotknou. Její odborový svaz však nesouhlasí ani s tím, aby se snižovaly platové tarify v zařízeních sociální péče.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS:

„Jsme přesvědčeni, že mzdy by nepoklesly jen o deset procent. To je ten důvod, proč nechceme přistoupit na nový systém v odměňování.“

Vláda již před časem odsouhlasila na svém zasedání novelu zákoníku práce, která rozšiřuje možnost zavedení pásmového odměňování ve většině oblastí státní správy. Podle ministra práce a sociálních věcí Drábka to umožní pružněji stanovovat platy zaměstnanců. Tato verze předpokládá zachování platových stupňů, nicméně výrazné rozšíření okruhů zaměstnanců, kde nebude nutné se rigorózně držet přesně té odpracované doby, tedy zařazení do konkrétního platového stupně, komentuje návrh Drábek.

Vláda by podle odborů mohla odměňovat různě za stejnou práci

Podle odborů to však de facto znamená likvidaci současných platových tabulek. S návrhem proto vyslovily nesouhlas. Navíc nové znění by vládě umožnilo stanovení libovolného počtu platových stupnic s různě modifikovaným počtem platových stupňů. Jedinou konstantou by zůstal současný počet platových tříd. „Je nepřípustné, aby byli zaměstnanci jednotlivých správních a jiných institucí odměňováni za práci stejné hodnoty rozdílně,“ řekla před časem Alena Vondrová, předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací. „Jestli se tento způsob zavede, tak někdo, kdo by byl oceněn, že pracuje lépe a radostněji, by dostal ty peníze na úkor toho druhého,“ přidává kritiku Břeňová.

Vláda se hájí tím, že aktuální návrh je ústupkem proti původním plánům a že vzešel i z jednání s odbory. Proti tomu ale stojí slova druhé strany, která kabinetu vyčítá nedostatečnou diskusi o navrhovaných změnách.