Zájem o koupi Yahoo má několik investičních firem i AOL

San Francisco - O internetovou společnost Yahoo má zájem několik firem soukromého kapitálu jako Silver Lake Partners a Blackstone Group. Na své internetové stránce to napsal deník The Wall Street Journal. Investiční firmy údajně zvažují jako jednu z variant společnou nabídku s jinou zaostávající internetovou společností AOL. Yahoo by se tak stala terčem snah o převzetí podruhé za tři roky, nyní ovšem v mnohem horší situaci.

V roce 2008 firma odmítla nabídku mnohem většího Microsoftu v hodnotě 47,5 miliardy dolarů (836 miliard korun), nyní se však hodnota firmy pohybuje pod 25 miliardami dolarů, i když se započte nárůst jejích akcií ve spekulacích na převzetí. Akcie Yahoo reagovaly na zprávu vzestupem o více než deset procent. Podle nejmenovaných zdrojů listu už začaly investiční firmy diskutovat o možné nabídce s finančními poradci a AOL. Jednání však jsou v předběžné fázi a s Yahoo se zatím rozhovory nevedou.

Jednou z možností je podle zdrojů prodej 40procentního podílu, který má Yahoo na čínské firmě Alibaba Group a odprodej dalších aktiv. Tím by se snížila hodnota Yahoo na úroveň, pro kterou by si firmy byly schopny zajistit financování.

Yahoo na internetové scéně v posledních letech zaostává za rozvojem internetového gigantu Google a finanční výsledky firmy jsou nevyrovnané. V poslední době ji začaly vytěsňovat bouřlivě rostoucí servisy jako Facebook a Twitter. Společnost vystřídala za poslední tři roky tři výkonné šéfy, zásadní obrat však tyto změny nepřinesly.