Na kolo Mount Machine-Country raději nesedejte

Praha - Trekingové kolo Mount Machine-Country, které na tuzemský trh dodává pražská firma Kovl, může podle spotřebitelského časopisu Test ohrozit cyklisty. Nejzávažnějším nedostatkem je nekvalitní brzdová soustava, která při testu kola selhala. Časopis podává podnět České obchodní inspekci, aby se nebezpečným výrobkem dále zabývala. Ke koupi nebezpečného kola může zákazníky podle časopisu nalákat příznivá cena – necelé 4 000 korun.

Test koupil trekingové kolo Mount Machine-Country v řetězci Interspar. Již přímo na prodejně bylo zjevné, že výrobek neodpovídá platné normě. Jeho zadní kolo totiž nebylo vybaveno ochranným krytem drátů. „Kryt chrání dráty před poškozením, pokud by došlo k nesprávnému přeřazení, a zároveň předchází možnému zablokování zadního kola,“ upozornila šéfredaktorka časopisu Ida Rozová.

Při zkouškách zaměřených na bezpečnost jízdního kola navíc selhala jeho brzdová soustava. Prasklo plastové tělo držáku páky přední brzdy. Na vině je podle Testu s největší pravděpodobností materiál i konstrukce brzdy.

Další zjištěný nedostatek jde s největší pravděpodobností na vrub prodejny, jejíž pracovník jízdní kolo smontoval. Mělo obráceně namontované pedály -levý v pravé klice, pravý v klice levé. Následkem neodborné montáže bylo poškození závitů na pedálech a v klikách středového složení.