Google dělá investorům radost, zvyšuje tržby i zisk

Mountain View - Americká internetová společnost Google hospodařila ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 2,17 miliardy dolarů (asi 37,6 miliardy korun), což je meziroční nárůst o více než 32 procent. Tržby se zvýšily o 23 procent na 7,29 miliardy dolarů (asi 126,3 miliardy korun). Google prodal víc dražší reklamy a daří se mu také na poli mobilní komunikace.

Výsledky v obou případech překonaly odhady analytiků, na což akcie firmy v elektronických systémech po skončení obchodování zareagovaly růstem o 9,1 procenta. Googlu se podařilo výrazně zvýšit zisk navzdory tomu, že během čtvrtletí přijal zhruba 1 500 zaměstnanců a přestože utlumil aktivity v Číně. Navíc například výdaje na datová centra měl Google asi čtyřikrát vyšší než před rokem.

Analytici jsou Googlem nadšeni

„To je nejlepší výsledek, jakého dosáhli za poslední tři roky. Jsme zpět u toho starého Googlu, jak ho známe a jak ho máme rádi,“ uvedl analytik finanční společnosti RBC Capital Markets Ross Sandler.

Google nyní hledá nové zdroje růstu, investoři se ale obávají, že firma až příliš utrácí. Google už má například vlastní mobilní software Android, vedle toho pokračuje v akvizicích, angažuje se v projektech na podporu obnovitelných zdrojů energie a v poslední době dokonce vyvíjí software pro automatizované řízení aut bez řidiče. Návratnost některých projektů je ale podle investorů zatím nejistá. Výsledky za třetí čtvrtletí ale mohou zatím investory uklidnit.