Ford chce prodat svůj podíl v Mazdě

Tokio/Detroit – Americká automobilka Ford Motor chce prodat téměř celý svůj zbývající podíl v japonské Mazdě, kterou dříve kontrolovala. O víkendu o tom psal japonský list Nikkei s odvoláním na informovaný zdroj. Obě firmy však zprávu označily za spekulaci. Dodaly, že se na vzájemné strategické alianci nic nemění. Ford však podle zdroje o prodeji jedná s japonskou obchodní společností Sumitomo a dalšími místními firmami. Rozhodnutí by podle zdroje mělo nastat do konce tohoto roku.

Ford chce v Mazdě pouze tři procenta

Svazek mezi Mazdou a Fordem oslabil v roce 2008. Ford tehdy kvůli krizi automobilového trhu potřeboval peníze a snížil svůj třetinový podíl v Mazdě až na nynějších 11 procent. List tvrdí, že chce Ford svůj podíl v Mazdě snížit na tři procenta. Přestal by tak být největším akcionářem firmy. Podíl Fordu v Mazdě měl na konci týdne tržní hodnotu 42 miliard jenů (devět miliard korun).

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

„Je možné, že se Ford rozhodl využít hotovost, kterou by případným prodejem získal na některé projekty v potenciálně výnosných zemích typu Čína nebo Thajsko. Ale to jsou opravdu jen spekulace,“ říká šéfredaktor portálu vybermiauto.cz Ondřej Běhal.

Tatsuya Mizuno, ředitel firmy Mizuno Credit Advisory

„Mít za největšího akcionáře tuto finanční skupinu by mohlo být pro Mazdu velmi výhodné. Potřebuje najít spolehlivého a dlouhodobého partnera.“

O nabízené akcie má největší zájem japonská finanční skupina Sumitomo Mitsui. Její prezident Masayuki Oku veří, že Ford by mohl v roli největšího akcionáře automobilky vystřídat už do konce roku. Ani to by ale nemělo pravděpodobně ovlivnit další spolupráci mezi Fordem a Mazdou, jak dokládá Běhal: „Rozhodně to nemusí nutně znamenat konec, protože v dnešním propojeném světě v podstatě každá automobilka spolupracuje se spoustou dalších subjektů a nemusí být vůbec majetkově propojené.“

Změna by mohla podle automobilových analytiků Mazdě jedině prospět. Získala by totiž větší flexibilitu. Akciové trhy ale jejich optimismus nesdílí, na zveřejnění zprávy zareagovaly akcie Mazdy téměř okamžitě 5procentním propadem.

  • Mazda6 zdroj: Mazda http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2032/203171.jpg
  • Ford Mondeo zdroj: Ford.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1029/102860.jpg