BP se dál zbavuje majetku, prodá vietnamská a venezuelská aktiva

Moskva - Britský těžební koncern BP potřebuje peníze na odškodnění po havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu, a proto se zbavuje části svých akvizic. Hodlá například prodat část svého majetku ve Vietnamu a Venezuele, za zhruba 1,8 miliardy dolarů (asi 31,2 miliardy korun) jej získá společnost TNK-BP. Firma je přitom společným podnikem, který má BP s ruskou těžební firmou TNK.

Koncern TNK-BP zaplatí veškeré finance na úhradu aktiv ze svých rezerv. Akcionáři, v čele s BP, nic platit nebudou. Zvýšení základního jmění tak není „na pořadu dne“. TNK-BP má do 29. října složit na nákup aktiv jednu miliardu dolarů. Zbytek uhradí po dokončení transakce, což by mělo být v prvním pololetí roku 2011.

Šéf BP Robert Dudley

„Jsou to velmi dobrá aktiva, která nabízejí jak současnou produkci, tak potenciál růstu do budoucna. Předpokládáme, že firmě TNK-BP poskytnou solidní základ pro další expanzi mimo Rusko.“

TNK-BP získá po akvizici majetku ve Vietnamu a Venezuele celkový objem prokázaných a teoretických zásob zhruba 290 milionů barelů ropného ekvivalentu.

Odstranění obří mazlavé skvrny z hladiny i dna Mexického zálivu bude stát více než 9,5 miliardy dolarů (180 miliard korun). Podle společnosti BP, která provozovala poškozený vrt Deepwater Horizont, však účet za škody nadále stoupá. Každý další den stojí firmu dvanáct a půl milionu dolarů - tedy skoro 240 milionů korun. Ropný vrt se již podařilo zcela uzavřít, problémy kolem řešení poškozeného ekosystému či finančních kompenzací jsou však teprve na začátku.