Pomohou cizinci Česku s důchodovou reformou? Nejspíš ne

Praha - Do padesáti let bude Čechů o dva miliony méně. Méně jich tak bude vydělávat na důchodce, kterých bude naopak přibývat. Podle bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly by tento problém mohli Česku pomoci vyřešit imigranti. Jenže podle Bezděkovy komise, která pracuje na reformě důchodového systému, to ale tak snadné nebude. Příliv cizinců sám o sobě by mohl pomoci pouze v případě, že by se do země podařilo přilákat pouze vzdělané a dobře placené experty.

Bezděkova komise testovala několik scénářů vývoje české populace i ekonomiky. Jeden z nich počítal právě s tím, že by teoreticky všechna volná místa obsazovali cizinci. Ani v tomto poměrně optimistickém scénáři by se ale reformu nepodařilo nadobro odvrátit. „Český penzijní systém bude mít velké problémy kolem roku 2030 až 2040. Imigrace by uměla ty problémy odložit o 10 až 15 let,“ upozornil partner společnosti Delloite a člen Bezděkovy komise Jiří Fialka.

Kromě toho s sebou příliv imigrantů nese i řadu sociální aspektů a v mnoha případech velmi negativních dopadů. Česká republika zatím nemá s imigrací valné zkušenosti, v zemi žije necelý půlmilion cizinců, kteří tak tvoří zhruba 4 procenta populace. V řadě zemí západní Evropy je to však mnohem více a problémy tam začínají eskalovat. Po Francii, Švédsku a Holandsku se rozjíždí debata o situaci imigrantů i v Německu. Kancléřka Angela Merkelová o víkendu upozornila, že řada z nich neumí německy, a tak se nemůže uplatnit na tamním pracovním trhu.

Rozhovor s Jiřím Fialkou (zdroj: ČT24)

Fialka k tomu dodal, že cizinci mohou být přínosem pouze v případě, že do země přicházejí ti vzdělanější. Daří se tak šetřit náklady na vzdělání kvalitních expertů. Jenže tento model není příliš reálný.

Vydáno pod