V Česku letos přibylo 45 tisíc podnikatelů. Je jich téměř milion

Praha - Počet podnikatelů, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl v Česku letos do konce třetího čtvrtletí o 45 tisíc na celkových 991 tisíc. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). V roce 2009 počet podnikatelů, tedy soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, stoupl pouze o 17 tisíc na 956 tisíc. Nárůst počtu OSVČ je důsledkem hospodářské krize, kdy mnoho propuštěných zaměstnanců nechce zůstat v evidenci úřadů práce, proto zakládá živnost a zkouší podnikat „na volné noze“, říká k tomu ředitelka Asociace malých a středních podniků Eva Svobodová.

Největší nárůst je podle ní v profesích, které nevyžadují velký vstupní kapitál pro zahájení podnikání. Jde o maséry, úklid, drobné opravy zejména pro domácnosti, zedníky, servírky, prodavače, ale také třeba poradenství.

„Také vzhledem k ceně práce hledá většina zaměstnavatelů pracovníky takzvaně na IČO, neboť náklady spojené se zaměstnancem, odvody na sociální a zdravotní pojištění, jsou pro firmy příliš vysoké,“ upozornila Svobodová.

Rozhovor s Markem Romancovem (zdroj: ČT24)

Co se za tím skrývá

„Otázka je, co se za tím skrývá. Jestli se skutečně bude jednat o podnikatele, kteří budou aktivní, budou generovat příjmy, budou platit daně a budou zaměstnávat lidi. To teprve ukáže přínos pro ekonomiku,“ zamýšlí se Marek Romancov, partner Deloitte.

Firmy v důsledku krize snížily stavy pracovníků a část činností či služeb pro ně vykonávají externí pracovníci. Nárůst vydaných živnostenských oprávnění souvisí i se zaměstnáváním či podnikáním cizinců na území ČR, dodala Svobodová.

V žádném jiném státě EU nemají živnostníci takový vliv

Počet podnikatelů, kteří jsou povinni platit zálohy na důchodové pojištění, stoupl podle ČSSZ letos na 744 tisíc. Počet podnikatelů, kteří si platí nemocenské pojištění, se zvýšil na 147 tisíc. Zbývající živnostníci se pojišťují u komerčních společností nebo si vytvářejí rezervy pro případ nemoci.

V žádném jiném státě Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků v ČR podílejí více než 95 procenty a jsou vůbec největším zaměstnavatelem. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.

Vydáno pod