Lego rozšíří výrobu v Kladně, najme další tisícovku lidí

Kladno - Jeden z největších světových výrobců hraček, dánská společnost Lego, plánuje rozšíření výroby v Kladně. Lego hodlá v největším středočeském městě postavit čtyři nové výrobní haly, kde má najít práci 1 090 lidí. Pokud stavba bez problémů projde posuzovacím procesem, chtěla by společnost areál rozšiřovat od roku 2011. Stavba by podle dokumentů o vlivu stavby na životní prostředí, které byly dnes na internetu zveřejněny, měla být dokončena v roce 2013, uvedl server Aktuálně.cz.

Lego se k výrobě v průmyslové zóně Kladno-jih uchýlilo již před deseti lety. Navíc se má do nových prostor stěhovat výroba z jiných částí Evropy. V oznámení firma však zatím neuvedla, ze kterých konkrétně.

Nová pracovní místa by se podle ředitelky kladenského úřadu práce Lenky Staňkové hodila i dříve než v roce 2013: „Myslím si, že v této době i později budeme mít dostatek lidí, které zde budeme moci zaměstnat.“ Lego v současnosti zaměstnává přes 1 100 lidí, a patří tak k nejvýznamnějším zaměstnavatelům ve středních Čechách.

V Kladně se hračky značky Lego vyrábí od roku 2000. Tamní továrnu rok a půl provozovala singapurská společnost Flextronics, v roce 2008 ji však skupina Lego převzala od Flextronicsu zpět. Letos v srpnu společnost v kladenském průmyslovém areálu otevřela nový sklad za zhruba 13 milionů eur (318 milionů korun).

Vznik společnosti Lego se datuje do roku 1932, kdy se profilovala jako výrobce dřevěných hraček. Celosvětově ji však proslavily až její stavebnice z umělohmotných kostiček. Část jejích příjmů tvoří také licenční poplatky z počítačových her.

Továrna firmy Lego
Zdroj: ČT24/Lego Group
Vydáno pod