Spekulanti skoupili pozemky kolem Pražského okruhu

Praha - Pozemky pro připravovanou severozápadní část Pražského okruhu skupují spekulanti. Jak píše server Aktuálně.cz a dokládají záznamy na katastru nemovitostí, nejsledovanější stavba poslední doby se státu zřejmě prodraží. Spekulanti už skoupili stovky hektarů půdy. Nejvíc parcel má středočeský podnikatel Jan Čonka, který prý do nákupů investoval přes 50 milionů korun.

Čonka si s budoucími smlouvami může připsat kolem 200 hektarů půdy v okolí Prahy, do jejich nákupu investoval podle svých slov „určitě přes 50 milionů“ korun.

Čonka například v minulosti zprostředkovával nákupy pozemků i pro později zkrachovalý H-System. Poté přiznal, že hlavní roli v investicích hrál právě obchvat. Místní obyvatelé jsou ale přesvědčeni, že je jen tzv. bílým koněm.

Obce ani stát nemají na nákup pozemků peníze

Spekulativním nákupům lukrativních pozemků, na nichž jejich majitelé v budoucnu vydělají stovky milionů korun, však obce i zástupci státu prý nemohli nijak zabránit. Jejich rozpočty totiž nestačí na nákup pozemků.

Nic nakupovat nemůže podle své mluvčí Martiny Vápeníkové do schválení územního rozhodnutí ani Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD): „Do doby, než padne rozhodnutí, nemůžeme v podstatě nic.“

Dosud není definitivně jasné, kudy přesně severozápadní okruh Prahy povede. Ve hře jsou stále dvě varianty. Jedna vede přes Suchdol, druhá je o několik kilometrů dál na sever. Podle serveru Čonka nakupoval pozemky tak, aby nepřišel zkrátka ani v jednom případě. Pozemky má například v Husinci, Lichocevsi, Svrkyni, Noutonicích, Tuchoměřicích, Úněticích i v Suchdole.

V současnosti je dostavba celého Pražského okruhu odložena. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zrušilo územní rozhodnutí právě pro stavbu severozápadní části okruhu, která měla protnout Suchdol. S výstavbou tohoto úseku nesouhlasil hlavní hygienik Michael Vít.