Ježíšek bude letos štědřejší, za dárky utratí přes tři tisíce

Praha – Letošní Vánoce budou ve většině českých domácností bohatší než loni. Tvrdí to alespoň průzkum společnosti Unilever. Víc než před rokem budou podle něj utrácet hlavně lidé z nejnižších příjmových skupin, naopak bohatší domácnosti budou letos šetřit. Průměrná útrata na člena rodiny letos vzroste na 3 223 z loňských 3 106 korun.

Loňské Vánoce byly kvůli hospodářské krizi meziročně skromnější. V roce 2008 utráceli Češi za dárky v průměru 3 367 korun a ještě o dva roky dříve dokonce více než pět tisíc. „Nárůst sice není nijak závratný, přesto může znamenat konečné probouzení z krize,“ píše se ve zprávě k průzkumu, kterého se v srpnu a září zúčastnilo 500 respondentů.

Domácnost patřící do nejnižší příjmové skupiny zaplatí letos za dárky pro své blízké průměrně 5 322 korun namísto loňských 4 764 korun. Oproti předcházejícím Vánocům se naproti tomu chystají nejvíce šetřit lidé s vyššími příjmy, loni domácnost z této skupiny vydala na vánoční dárky 12 592, letos je to 11 232 korun. „Dá se tak říci, že se výdaje za vánoční dárky u nejbohatších a nejméně příjmových skupin postupně přibližují,“ řekl Petr Hantych ze společnosti Unilever.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Bohatší Vánoce očekávají i sami obchodníci. Oproti loňskému roku rozšířili nabídku dražšího zboží. „Český zákazník už není tolik cenově orientovaný. Z tohoto důvodu jsme do sortimentu zařadili prémiové značkové zboží,“ uvedla mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová.

Za kolik na Štědrý den povečeříme?

Štědrovečerní a silvestrovský stůl zůstanou podle průzkumu téměř stejné jako loni. Útrata za jídlo a pití na oslavu Silvestra a příchod nového roku klesne z loňských 900 na 800 korun. Štědrovečerní večeře vyjde českou domácnost průměrně na 800 korun.

Češi se při letošních svátcích chystají více utrácet nejen za dárky, ale také další vybavení. Největší nárůst se podle průzkumu projeví u novoroční pyrotechniky. Za tu loni utratili v průměru 500 korun, letos ji hodlají nakoupit za 700 korun. Lidé jsou připraveni připlatit si také za vánoční stromek a výzdobu. Naopak výrazně budou šetřit na vánočním cestování, náklady by měly letos klesnout téměř o polovinu na 1 665 korun z 3 276 Kč před rokem.

Hospodyňky napečou osm druhů cukroví

Průzkum ale neřešil jen výdaje. Zaměřil se také třeba na to, kolik druhů cukroví letos upečou české hospodyňky. Průměr se za poslední léta nezměnil, zůstává u osmi druhů. Jsou zde však patrné regionální rozdíly. Nejvíce druhů cukroví, až jedenáct, se bude péct v Jihomoravském kraji, naopak v Plzeňském to bude jen šest druhů.

e-shopy se na Vánoce těší

„Tržby českých internetových obchodů letos o Vánocích pravděpodobně dosáhnou hranice deseti miliard korun. Což představuje přibližně dvacetiprocentní nárůst oproti loňskému roku,“ řekl ČT24 Tomáš Hodboď ze serveru Heureka.cz.

Obchodníci s přípravami na vánoční svátky nezahálejí. První z nich zahájili prodej vánočního zboží už v polovině října. Mnozí z nich kvůli hospodářské krizi a nižším útratám Čechů připravili předvánoční slevy, aby zákazníky povzbudili k nákupům. Vánoce jsou pro obchodníky tradičně nejsilnějším prodejním obdobím v roce, loni ale kvůli hospodářské krizi prosincové tržby maloobchodníků po několika růstových letech poprvé klesly meziročně o 1,9 procenta.

Víc než polovina Čechů podle průzkumu internetového magazínu RetailInfo.cz letos hodlá pořídit vánoční dárky v nákupních centrech. Do menších kamenných obchodů na vánoční nákupy zamíří zhruba čtvrtina lidí a na internetu vánoční dárky objedná necelá pětina zákazníků.

Cukroví
Zdroj: ČT24
Vydáno pod