Zemědělci chtějí od státu miliardy, hrozí protesty

Praha – Alespoň tři miliardy korun chtějí zemědělci v příštím roce na dorovnání tzv. přímých plateb z Evropské unie. Pokud stát jejich požadavek nesplní, mohli by vyjít do ulic. Řekl to dnes prezident Agrární komory Jan Veleba. V rozpočtu kapitoly zemědělství přitom není na dorovnání přímých plateb ani koruna. Podle smluv dojednaných před vstupem ČR do EU by stát farmářům v roce 2011 mohl vyplatit až 4,8 miliardy korun.

Agrárníci pravděpodobně v průběhu listopadu uspořádají v pražské Lucerně celostátní shromáždění zemědělců. „Lucerna je určitý symbol. Když nám bylo těžko, scházívali jsme se tam,“ uvedl Veleba. „Chceme tam pozvat předsedu vlády, ministra financí a samozřejmě ministra zemědělství,“ doplnil Veleba. Zemědělci zde zástupce státu chtějí přesvědčit o nutnosti navýšení rozpočtu. Pokud ani toto setkání zvýšení dotací nepřinese, je podle šéfa Agrární komory pravděpodobné, že by farmáři přešli k protestům.

„Pokud by tam zůstala nula, znamenalo by to další redukce stád skotu a další snižování výroby,“ poznamenal Veleba. Pro zemědělce je důležitá zejména ta část dorovnání, která směřuje na takzvané citlivé komodity, mezi něž kromě krav, ovcí a koz patří například také chmel, brambory a len.

Farmáři dlouhodobě upozorňují na klesající rozsah českého zemědělství, zejména snižování živočišné výroby. Například stavy skotu a prasat za posledních dvacet let klesly o 60 procent. Závislost země na dovozech potravin tak roste. Zemědělci velký podíl na tomto stavu přisuzují nestejným dotacím v EU.

Stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají čeští zemědělci na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. To je na společném unijním trhu znevýhodňuje. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky platbám, známým také pod jménem top-up.

Dorovnání přímých plateb je pro zemědělce velmi citlivé téma, kvůli němuž do ulic vyšli už v minulosti. Například loni v prosinci jich proti plánovanému krácení plateb v Praze demonstrovalo na čtyři tisíce. Sněmovna následně především hlasy levicových poslanců přidala do rozpočtu ministerstva zemědělství 1,5 miliardy korun, jak rolníci požadovali.

Prezident agrární komory Jan Veleba řeční k davu nespokojených zemědělců.
Zdroj: ČT24