Nebezpečné kočárky zabíjely, prodávaly se i v ČR

Praha – Americká firma Graco stahuje z trhu asi dva miliony dětských kočárků na hraní, které se v amerických maloobchodech prodávaly před rokem 2008. Čtyři děti kvůli těmto hračkám zemřely na zadušení, oznámila americká Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC). Zástupci firmy Graco už varovali rodiče, pokud jejich děti nebezpečné hračky vlastní, aby je okamžitě přestaly používat. Kočárky přitom byly k dostání i v České republice.

Výzva se vztahuje na kočárky Graco Quattro Tour a MetroLite, které se prodávaly v amerických maloobchodech včetně sítí Babies R Us, Sears, Target a Wal-Mart mezi listopadem 2000 a prosincem 2007.

Obchodníci v České republice, kteří mají dětské kočárky Graco v nabídce, dnes sdělili, že modely vyrobené před rokem 2007 jsou v Česku dávno vyprodané. Kočárky Graco na tuzemském trhu distribuuje společnost Euro-Trade office, school & baby z Bohumína a prodejci od ní prý zatím žádné upozornění na nebezpečné kočárky nedostali.

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)

Americká komise dodala, že dalších pět dětí se do kočárků zamotalo a výsledkem byly pořezání a modřiny. Jedno dítě pak mělo potíže s dýcháním. „Bereme tuto záležitost velmi vážně,“ reagoval tiskový mluvčí firmy Newell David Doolittle. Graco Children's Products je divizí společnosti Newell Rubbermaid. „Vytvořili jsme patřičné rezervy a nepředpokládáme materiální dopad na společnost,“ podotkl manažer.

Ani ne před třemi týdny přitom Fisher-Price ze skupiny Mattel svolal zpět kolem deseti milionů hraček a dalších položek. Obnovily se tak obavy z nedostatečných bezpečnostních standardů u dětského zboží, z nějž velký podíl vzniká v regionech s nízkými náklady jako Čína.