Doména Sex.com prodána pod cenou - za 13 milionů dolarů

New York – Zřejmě nejhodnotnější doména světa – Sex.com – mění majitele. Prodala se ale pod cenou. Za 13 miliard dolarů ji v internetové dražbě získala společnost Clover Holdings. Dosavadní majitel Escom je od července v bankrotu, a tak svou nejcennější doménu prodal o milion levněji, než ji koupil. Prodej nicméně ještě může ztroskotat. Nový majitel je totiž podle zahraničních médií nedůvěryhodný.

Podle banknotového soudu mělo o Sex.com zájem celkem 12 subjektů. Clover Holdings z nich přišel s nejvyšší a nejlepší nabídkou. Aukce probíhala přes společnost Sedo.com od července do října.

Prodej domény Sex.com ještě musí schválit soud, který má bankrot Escomu na starosti. U toho by ale obchod mohl narazit. „Clover Holdings je tak trochu záhada a nebudí moc důvěry. Firma sídlí na karibském ostrově Saint Vincent a oficiální e-mailovou adresu mají v podstatě na anonymním bezplatném e-mailovém serveru hushmail.com,“ upozornil redaktor serveru The Register Kevin Murphy. Jednání je naplánovanáno na 27. října.

Reportáž Davida Beránka (zdroj: ČT24)

První prodej domény Sex.com se už před čtyřmi lety stal internetovou událostí. Její majitel Garry Kremen si ji totiž zaregistroval ještě jako student už v roce 1994. O dvanáct let později z něj udělala milionáře. Prodal ji podle odhadů za 14 milionů dolarů. V roce 2000, kdy vrcholila internetová horečka, ale byla hodnota doménového jména Sex.com vyčíslena ještě navíc - až na 250 milionů dolarů.

Kolik stojí české domény?

V Česku se přesné ceny domén oficiálně nezveřejňují. Za nejdražší českou doménu bývá označován Oskar.cz, kterou operátor odkoupil přibližně za čtyři miliony korun. Milionové částky stály ještě domény Letenky.cz, Hracky.cz a Sperky.cz.

Ceny domén už jsou v současnosti za vrcholem. „V současné době už bublina spekulantů, kteří drželi domény, pomalu opadá, protože řada domén už byla koupena vlastníky, kteří už vědí, co s tou doménou chtějí dělat,“ podotkl redaktor serveru Technet.cz Roman Všetečka. Trh se tak čistí. Například už i Telefónice O2 se po čtyřech letech podařilo získat od společnosti Allstar adresu o2.cz. Podmínky ovšem žádná ze stran nezveřejnila.

Sex.com
Zdroj: ČT24